2374
Следвайте ни

"Екзакта": ИБГНИ е на прага да влезе в парламента

viber icon

ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, но ИБГНИ също e на прага да попадне в следващия парламент. Това показват данните от изследване на "Екзакта", проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места.

Най-оспорвана е битката за второто място между "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП. "Продължаваме промяната има 16.2%, а БСП събира 15.5%. Четвъртото място е за "Има такъв народ" с 11,5%, пети са ДПС с 9.9%, а съвсем близо е "Демократична България" с 9.6%.

Според "Екзакта" в последните дни на кампанията ИБГНИ втвърдяват електората си и ограничават "изтичането” му към други партии. Това в момента е единствената по-малка формация, която "стъпва" на 4-процентната бариера и успява да влезе в парламента

Действащият президент Румен Радев изглежда като непоклатим фаворит с подкрепата на 48% от българите, а подкрепеният Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева – 27,9%.

Трети е Мустафа Карадайъ (ДПС)  с 9%, а четвърти е Лозан Панов с 6.8%. Кандидатът на "Възраждане“ Костадин Костадинов получава 2,4%, а на ВМРО Милен Михов – 2,3%.

Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на ПП декларират подкрепа за Радев.

Анастас Герджиков получава близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и ВМРО.

Общо 97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от избирателите на ДБ.

Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на твърдо решилите да гласуват избиратели. Ако в началото на ноември 49% от българите вярваха, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се свива до 43%.

Убедени в честността на вота са най-често избирателите на БСП - 77%, а най-малко вярват в честността на вота избирателите на ГЕРБ - 18%. Сред политически апатичните българи расте недоверието към честността на вота.

Около 47-48% е декларираната готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември. Твърдо решилите да гласуват, но все още колебаещи се за кого да дадат гласа си както за президент, така и за парламент не намаляват през последните седмици. Техният дял остава в рамките на 8-9% от твърдо решилите да гласуват.

В сегашното изследване се регистрира по-ниска декларативна активност сред младите на възраст до 30 години. Младите българи декларират малко по-висок интерес към парламентарния вот в сравнение с президентския.

Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. То е проведено на територията на България и данните не включват информация за вота на избирателите от чужбина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Алфа

Алфа

13.11.2021 | 15:19

Надявам се Възраждане и Атака да влязат , а предателите соросоиди да не влязат . Ама като гледам 80те % пак ще ни завлекат на дъното .

Отговори
0 1
Нация

Нация

12.11.2021 | 18:42

Надявам се ИБГНИ да успеят да влезнат и да се коалират с другите протестни партии без фалшивата ИТН.

Отговори
0 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?