71
Следвайте ни

ЦИК показа бюлетината за балотажа: Вижте как ще се гласува ВИДЕО

viber icon

ЦИК показа бюлетината, с която ще се гласува на балотажа за президентските избори на 21 ноември.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че бюлетината е само на една страница и само с имената на двете кандидат-президентски двойки и не подкрепям никого.

В неделя една срещу друга се изправят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Номерът, под който те ще бъдат на балотажа, е същият, под който са били на изборите на 14 ноември.

Матева показа в bTV как ще се гласува на балотажа за президентските избори с машина в неделя. 

След като се пъхне картата в машината на екрана ще се визуализира директно електронната бюлетина. Тя ще е с една страница и освен имената на двете кандидат президентски двойки, в нея ще има опция "Не подкрепям никого". След като избирателят е направил своя избор полето ще потъмнее. След това той може да прегледа вота си и той ще се изпише на екрана. След това има две опции - да промените избора си или да го потвърдите с натискане на бутона "гласуване". След като чуете звуков сигнал от машината, може да откъснете разписката и да я сгънете. След това връщате картата на член на комисията и пускате разписката в кутията", обясни Матева.

Как ще се гласува на балотажа за президентските избори с машина в неделя показа зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Кадър и видео Фейсбук/ЦИК


На сайта на ЦИК вече е качен симулатор за гласуване с машина, като на него е качена действителната бюлетината за вота тази неделя. Двете кандидатпрезидентски двойки запазват номерата си от първия тур в бюлетината.

Избирателите с трайни увреждания, които вече с подали заявление за гласуване с подвижна секция, няма нужда да подават ново заявление за балотажа. Същото се отнася и за хората, поставени под карантина. При тях заявления могат да подават само хората, чиято карантина е започнала на 15 ноември. От ЦИК съветват те да подават заявления за гласуване с подвижна секция директно пред общините. Хората, чиято карантина е изтекла между двата тура, могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес.

 
Сънародниците ни зад граница също не е нужно да подават нови заявления, защото те вече са включени в избирателните списъци за чужбина.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Вестник Труд

Вестник Труд

17.11.2021 | 23:15

https://trud.bg/машините-на-смартматик-са-опасност-за-българия/?fbclid=IwAR0VyotgxkmhO08XX-0fP7cMBSSHYKubwz2EoN_uuGeSe0dHsauRp3_G0wg

Отговори
1 0
Няма смисъл

Няма смисъл

17.11.2021 | 22:52

Вотът е манипулиран, хора опомнете се крадат ви свободата само и само да се измъкнат престъпниците от правосъдието.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?