46
Следвайте ни

ЦИК и "Тренд": Каква е избирателната активност към 18 ч. ВИДЕО

viber icon

Избирателната активност към 18 часа е 28.9%, сочат данните на „Тренд”.  Днес България гласува за президент и вицепрезидент на балотаж.

Изборният ден в страната и чужбина протича спокойно, няма сериозни нарушения. Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12% или близо 1.6 млн. са гласувалите до момента. Тази активност е по-ниска от изборите 2 в 1 миналата седмица, заявиха на брифинг от ЦИК.

"Предвид политическата умора, натрупана в хората, обаче, тази активност може да се приеме и за задоволителна", коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

 Най-висока до момента е активността в 23-ти изборен район в София - 30.03% или 124 835 души са изразили своя вот, а най-ниска е избирателната активност в Кърджали, където са гласували 12.97% или 33 972 души. 

"Ако се запази същата динамика на гласуването, би трябвало да очакваме, че в балотажа ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но активността се очаква да е по-ниска. Все пак случвало се е на избори в последните часове активността на хората рязко да нарасне, да се извият опашки пред секциите, дори и да се удължи срокът за гласуване. Такава хипотеза не може да се изключи", предупреди Томов. 

27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден, съобщи от своя страна другият говорител на ЦИК Росица Матева. С 6-те машини от вчера, общият им брой е 33.

Към 18:00 ч. в ЦИК са постъпили 5 жалби и 77 сигнала. Над 25 сигнала са за агитация, има и такива за резултати, публикувани в социалните мрежи, допълни Матева. 

Вотът вече е приключил в Източна Азия, Австралия и Нова Зеландия, пристигнали са и първите протоколи за гласуване от там. 

"Методическите указания, които ЦИК прие за изборите на 14 ноември, важат и за новия избор днес", допълниха от комисията. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?