71

Буруджиева: Борбата сега е кой да вземе 12-те милиарда от Плана за възстановяване

Трябва да имаме работещо правителство и парламент, а не хора, които са се събрали само за да приемат един бюджет. Това каза по БНТ политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на БНТ. С нея бяха бившите политици Асен Агов и Мирослав Севлиевски. 

„Парламентарна република сме, но най-важната задача за да съществува тя, е да има правителство. Един бюджет дори приет, той е на хартия. Виждаме какво става със сегашния, който се оказа пробит. Ако новите депутати ще работят 20 часа само за един бюджет и няма да има правителство за какво са ни“, каза доц. Буруджиева. 

Според нея голямото натискане сред политиците сега е кой да вземе 12-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие на Европейския съюз и после да се накичи с приемането ни в Шенген. 

„Очаквам да се предложи правителство, дори на малцинството. Чисто политически тогава се управлява само с ясна програма. Ако с първия мандат не стане кабинет, защо си мислим, че ще стане с втория? 37% от българите отидоха да гласуват и е ясно че хората искат работещ кабинет“, добави тя. 

Според Асен Агов няма как сегашната ситуация да не се развие в това. 

„Това е политическа криза, която тлее от 2000 година. Започна тогава и в следващите 20 години тъпчихме на едно място. Сега има ясно оформено, да не казвам евроатлантическо, но нормално общество. С резултатите от тези избори то не намира място в този парламент. Във вопъла на Борисов има несигурност за създаването на правителство – никой не вярва вече на Борисов, както никой не вярва на Путин. С 4Турски поток" той одързости Путин да заобиколи Украйна и да започне тази война“, каза Агов. 

Според Мирослав Севлиевски заради промените по света, и българските партии трябва да се променят. „ГЕРБ трябва да се промени, Промяната също защото иначе никога няма да мине 600 хиляди гласа“, предупреди Севлиевски. 

Доц. Буруджиева смята, че през 4-те избора от последните години има партии влезли случайно. 

„В такива политически инженерства не се ражда нищо смислено. Политиката е нещо свързано със самото общество. В нея опонентът, другият е най-важното нещо. А държанието на тези хора е все едно човек, който не може да кара автомобил, да го сложите да кара ферари и да се чудите защо не върви“, каза доц. Буруджиева. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Стоичков

Стоичков

11.10.2022 | 10:16

Вие открихте "топлата" вода,в тая държава няма "политик" който да бе мисли как да "усвои" колкото се може повече средства с дейното участие на родните "олигарси". Плана за възстановяване,средствата от програмния период 21-27г. и КОЙ ще ги разпределя и усвоява е истината за политиката в България в следващите години.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?