2374
Следвайте ни

"Алфа Рисърч": Решаваща битка за перифериите, ГЕРБ - 24,1%, ПП - 16,5%, БСП -16%,

viber icon

Проучване на агенция "Алфа Рисърч" за позициите на политическите сили и кандидатите за президент на финала на кампанията 2 в 1 регистрира следните тенденции:

- повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара;

- консолидиране на партийните ядра в периода на кампанията и битка за електорални периферии в последната седмица преди вота;

- значима дистанция между основните претенденти за държавен глава, но недостатъчна мобилизация за изход от президентските избори в един тур.

Нагласите на избирателите дават цялостна яснота за общата картина, но неизвестните са повече от категорично известните.

Предизборната кампания вече е консолидирала твърдите симпатизанти на основните политически сили и това определя електоралните им позиции в навечерието на вота, установява новото представително проучване на "Алфа Рисърч".

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1% от твърдо решилите да гласуват, като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори. Влошаване на Ковид ситуацията и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на К. Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9.8% за Движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот.

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента.

„Възраждане“ с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

Обменът на симпатизанти между протестните партии засяга и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Коалицията около М. Манолова, която също търпи загуби от „Продължаваме промяната“, увеличава леко подкрепата си и с 3.6% също остава близо до изборния праг.

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата. При наблюдаваната динамика се очертава отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство.

Избирателна активност

Пет дни преди изборния ден, готовност за участие във вота заявяват 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други около една четвърт се колебаят, дали да отидат до урните. Взаимното влияние и припокриване между президентската и парламентарна кампании в комбинация със съпътстващите я скандали, здравната и социално-икономическа кризи връщат интереса на избирателите към битката за парламент. В началото на кампанията, както обичайно, мажоритарният президентски вот фокусираше по-силно внимание от партийната надпревара. Три седмици по-късно обаче решилите да подкрепят партийна листа надвишават с около 2 пункта участниците в президентските избори.Алфа Рисърч: ГЕРБ - 24,1%, ПП - 16,5%, БСП -16%

Електорални нагласи за президентския вот

Относително по-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано. От една страна, предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур. От друга страна, нарастващото в последните седмици разочарование от действията на служебното правителство (особено по здравната криза, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Р. Радев са привържениците на БСП и „Продължаваме промяната“. Сред по-широката периферия, която ще е много важна за втория тур обаче е налице известно пропукване. 

При втори тур балотажът ще е между Румен Радев и Анастас Герджиков. Професорът влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни професии и академични кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици. Те обаче, както и Костадин Костадинов (3.2%) страдат от ефекта на повишения интерес към парламентарната за сметка на президентската надпревара и към момента имат по-ниска подкрепа от застаналите зад тях формации.

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 24,1%, ПП - 16,5%, БСП -16%
 

Тези тенденции поставят изхода от балотажа в зависимост не само от резултата на първия тур, но също от позициите на политическите партии и възможността на двамата водещи кандидати да мобилизират избиратели извън кръга на твърдите си симпатизанти.

*Настоящото изследване е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

"Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

знаещ

знаещ

11.11.2021 | 13:55

Ха-ха-ха.Не им вярвайте!Едно такова изследване струва между 12 и 14 хиляди.лева!! Как агенцията ще го финансира със собствени средства?!? Естествено ,че изследването е платено от партия.Най вероятно от ГЕРБ. Тази агенция от години е много близка с Борисов и партията му.А в Пловдив,абсолютно никога не познават ,особено на местните избори за кмет.

Отговори
9 3
Придворната агенция на тиквата!

Придворната агенция на тиквата!

11.11.2021 | 13:45

Тази агенция е дворцовата на тиквата.Винаги работят за партия Гепи.Излагат се, особено в Пловдив на кметски избори.Справка 2015 г.Когато на балотажа "чистота съвест" на Боряна Димитрова цял ден в изборния ден тръбеше,че маминия води с цели 12%.И какво стана?Тази уж "преднина"на тотя КРАТУНЬО беше стопена още в 9 часа вечерта.И накрая маминото"победи"призори в рамките на статистическата грешка от о,о4%.Леля ви Боряна от години яко маже филията от ГЕПИ.

Отговори
7 3
Дъ си управя Израел

Дъ си управя Израел

11.11.2021 | 12:49

Кирчо Хавърдси чифутски да иде да оправи първом Израел и га управи Израел и му покаже обетованата земя тогава да отиде да отмаря в Канада

Отговори
3 4
Тиква

Тиква

11.11.2021 | 12:49

Важно е ДПС и Герб да са извън властта, всичко друго е без значение.

Отговори
8 3
Лора

Лора

11.11.2021 | 12:21

Баба Ванга предрече, след голямо изпитание ще се появи висок, красив умен мъж и ще подреди държавата. На 15 ноември България ще е друга. Кирил Петков ще е новият премиер

Отговори
5 4
Грешно

Грешно

11.11.2021 | 14:43

Тя е имала предвид мен, ама аз още не съм се кандидатирал.

Отговори
3 0
Ела

Ела

11.11.2021 | 21:22

Ела да ми лижеш

Отговори
1 0
Или шъ вали Или няма да вали

Или шъ вали Или няма да вали

11.11.2021 | 11:33

Тия гъ ...золизци 32 години се напинят като гладен на сръне и един път не са познали какъв чешит е Българския народ Каква душа и морал притежава Мъ кък да го опознаят със своята чифутска същност диаметрално разположена дори и в страниците на Библията

Отговори
4 2
Хан Крум

Хан Крум

11.11.2021 | 11:18

ПП ще са първи! И промяната след гербаджийското 12—години унищожение на БГ ще започне!

Отговори
7 6
Ела

Ела

11.11.2021 | 21:23

Силни хапчета пиеш явно

Отговори
1 0
ЕМБИ ЕМДИ

ЕМБИ ЕМДИ

11.11.2021 | 10:20

ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА ПОЧТИ СЕНЗАЦИЯ ЩЕ ИЗЖИВЕЕМ В ИЗБОРНАТА НОЩ. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ЩЕ ИЗНЕНАДАТ СОЦИОЛОЗИ И АНАЛИЗАТОРИ И ЩЕ ФИНИШИРАТ КАТО ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА

Отговори
10 9
База

База

11.11.2021 | 10:26

На база какво? Стъкмистика? Кви са им позициите на тия, или ще ги избираме по усмивката.

Отговори
8 6
Иван

Иван

11.11.2021 | 10:32

Остап Бендер и Кокорчо ще ни оправят, както много други преди тях.

Отговори
7 8
Ицо

Ицо

11.11.2021 | 10:56

Ако вкарат в действие машините за "резервни части" може и да станат първи.

Отговори
8 8
Браво !!!!

Браво !!!!

11.11.2021 | 11:07

Само да ни кажеш : КАКВИ ХАПЧЕТА ПИЕШ? Явно са силни и хубави . Да не си тестова маймуна нещо? Или си кандидат депутат? Или роднина на такъв?

Отговори
4 4
Куку

Куку

11.11.2021 | 11:39

Какви хапчета ползваш?

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?