46
Следвайте ни

"Алфа рисърч": ГЕРБ печели изборите, оспорвана битка за второто място

viber icon

Проучването на социологическа агенция "Алфа Рисърч" за позициите на основните партии и кандидати в началото на предизборната кампанияпоказва: засилен политически интерес сред българските граждани, мобилизация на партийните симпатизанти и появата на усложнени електорални дилеми с навлизането на нови играчи и в двата вида избори – президентски и парламентарни.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни. Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори. Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Ковид ситуация, ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната.

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии.

Съотношението на силите очертава следната картина при парламентарния вот:

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

 
 Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал. Тъй като проучването е проведено на терен между 4ти и 10ти октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и съдия Лозан Панов и преди издигането на Мустафа Карадайъ, то отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите.

Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Р.Радев.

 
 На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична България, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

 
 Както обичайно, в началото на всяка кампания Алфа Рисърч измерва дела на избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още са пред дилема кого да подкрепят. За сегашните избори това са 10.6% за парламентарния вот и 11.3% - за президентския. Това означава, че една периферия от около 300 000 души за всеки от двата вида избори все още търси своя представител. И започващата кампания може да се окаже решаваща за тези гласове.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

Ваз

Ваз

12.10.2021 | 19:56

Цели 10% за ИТН ?! Все едно да караш в две платна едновремено, хем против Герб, хем с техните олигарси.

Отговори
0 0
Кошмарът ГЕРБ

Кошмарът ГЕРБ

12.10.2021 | 17:37

За 12 години кошмарът ГЕРБ доведе България до дъното на Европа. Затова сме най-бедните европейци с най-ниски заплати и пенсии.

Отговори
6 4
хасмукар

хасмукар

12.10.2021 | 19:18

за 12 год БВП на България нарасна 3 пъти от 40млрд на 120 млрд. Всички заплати нараснаха значително. Как беше преди тези 12 год? Сигурно бяхме първи в Европа, а?

Отговори
1 4
До хасмукар от паметлив

До хасмукар от паметлив

12.10.2021 | 19:34

Преди 12 години бяхме предпоследни в Европейския съюз.Зад нас бе Румъния.След управлението на тиквата,вече сме последни и на Румъния и дишане само прахта

Отговори
4 0
Христо 8

Христо 8

12.10.2021 | 16:11

Така или иначе нидяхме в двете служебни правителства банда некомпетентни хора. Тяхната емблема е заседналия кораб и бездействието им. Безхаберието на Министъра на енергетиката. Какво да кажа тогава....

Отговори
6 6
мазнинки

мазнинки

12.10.2021 | 15:17

А вие какво очаквате? 500 хиляди назначени от ГЕРБ калинки в държавната и местната власт гласуват за кокала си! Слава на Бушидото!

Отговори
8 9
Тошко

Тошко

12.10.2021 | 15:25

Очакваме балотаж и шат на патката Радев главата!

Отговори
13 7
Реалист до Тошко

Реалист до Тошко

12.10.2021 | 15:42

Тошко ,ще си останеш с очакванията .Радев ще ви помете още от първи тур.Знае се че разчитате на ДПС ,ама и резняците няма да ви помогнат

Отговори
5 9
ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА

ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА

12.10.2021 | 14:43

И ТОВА ГО КАЗВАШ ТИ ТОТКА????НЯМА ТАВАВА НАГЛОСТ. НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.МАМИН ПО ГЬОНСУРАТЛЪК СИ ИЗВИН ПЛАНЕТАРЕН.

Отговори
9 5
Нали

Нали

12.10.2021 | 14:30

Едно е ясно, Радев трябва да си ходи още днес, а некадърното му служебно правителство ако е възможно още вчера!

Отговори
18 10
Яж ми

Яж ми

12.10.2021 | 14:29

Жана и Лора е една и съща кавалджийка която като гладна кокошка сънува просо.Ако не ти стане работата се обади ще те нахраня с бяла семенна течност

Отговори
4 3
ПОМНИМ "ЧИСТАТА СЪВЕСТ" НА БОРЯНА ДИМИТРОВА!!

ПОМНИМ "ЧИСТАТА СЪВЕСТ" НА БОРЯНА ДИМИТРОВА!!

12.10.2021 | 14:17

ПЪЛНИ ИЗМАМНИЦИ И ФАНАТИЗИРАНИ ГЕРБАДЖИИ.ПОНЕ В ПЛОВДИВ Е ТАКА.ПОМНИМ 2015 КАК ТОТЕВ УЖ ВОДЕШЕ С ЦЕЛИ 12 %% ПРЕД АТАНАСОВ И ТОВА СЕ ТРЪБЕШЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ ДЕН НА ИЗБОРИТЕ ПО МЕДИИТЕ ,КОЕТО Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО.......И НАКРАЯ ЩО СТАНА????ДВАМАТА СВЪРШИХА НА ФОТОФИНИШ ПРИ ЯВНИ ФАЛШИФИКАЦИИ НА ТОТЕВ.АПРОПО, "ПОБЕДИ"С О.4% В РАННИТЕ ЧАСОВЕ НА УТРОТО .КЪДЕ СЕ СТОПИХА ТЕЗИ 12%?!? БОРЯНА ДИМИТРОВА ОЩЕ НЕ Е ДАЛА ОТГОВОР ПО ТОЗИ ВЪПРОС.ПОМНИМ И 2019 КОГАТО ПАК НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ СЪЩАТА АГЕНЦИЯ ПРАЩАШЕ КАНАЗИРЕВА НА БАЛОТАЖ И ТОВА СЪЩО ЦЯЛ ДЕН СЕ ТРЪБЕШЕ ПО МЕДИИТЕ ПРОТИВОЗАКОННО.И ЩО СТАНА?!?КАНАЗИРЕВА НЕ САМО ,ЧЕ НЕ ВЛЕЗЕ В БАЛОТАЖА ЗА ТРЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ ,АМИ ОЧАКВАНО БЕ СМАЗАНА ОТ АТАНАСОВ.НО ПЪК ПОСЛЕ СТАНА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ!?!ТАКА Е В БГ НА БОРИСОВ - КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕРЕШ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ИЗДИГАШ.

Отговори
7 12
Яж ми

Яж ми

12.10.2021 | 14:30

Смучи бе Славчов трол

Отговори
8 7
Няма какво да ти лапам.....

Няма какво да ти лапам.....

12.10.2021 | 14:51

По троловете спец е шефа ти маминия.Аз просто излагам фактите от най-катострофалното управление на Пловдив от маминия ваня.Сегашния смешник зинокио е същият.

Отговори
8 9
Нали

Нали

12.10.2021 | 14:11

Къде отлетя "традиционно" високият рейтинг на Мунчо?

Отговори
11 8
Вие за Радев грижи нямайте

Вие за Радев грижи нямайте

12.10.2021 | 14:26

Рейтинга му хубавичко ще му го видите на 14 ноември.Според такива ,като Кака ви Боряна и Алфа Рисърч ,в момента баба ви Цеца -майката на нацията,трябваше да приключва. Президентският си мандат,а не да си седи в Плевен забравена от всички гепируги..Ама "фатмака ви Мунчо"я прегази ,като рядка градинска ръж

Отговори
9 12
jon bon

jon bon

12.10.2021 | 14:08

Петков е подсъдим, защото е лъжец, но все пак ще отърве затвора.

Отговори
12 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?