2374

Зеленото изчезна от COVID картата на България, червеното расте

248.43 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти. 

От сайта на Центъра по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области. 

Данните на единния информационен център за коронавируса обаче показват, че нови пет области /Габрово, Перник, Силистра, София област, Стара Загора / са в червената зона с над 250 заразени на 100 хиляди души. Те се присъединяват към останалите три /Бургас, Варна и София-град/, които също са в червено. Останалите са в жълтата зона с под 250 заразени на 100 хиляди души. А зелената зона /под 100 заразени на 100 хиляди души/ изчезна от COVID картата на страната, тъй като нито една област не е в нея. 

Няма промяна в картата на епидемичната обстановка по региони

Всички региони, без северния централен Регион 2 /Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново/, са в зеления Етап 1. 5-дневната прогноза обаче показва, че се очаква и той да влезе в първия етап. 

Етапите са разписани в актуализирания План за справяне с пандемията. Той предвижда при влизане в Етап 1 да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи. 

Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекци, а ако един регион влезе в Етап 4, ще се налагат мерки на национално ниво. 

С пълния текст на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 можете да се запознаете ТУК.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

25.07.2022 | 15:41

Я спрете с жълтите новини, на 40 градуса освен чревни ,какви вируси сънувате. Тук там някой настинал на климатик,малко сополи,фалшив ПСР и по 1000 кв на първа линия за борба с НЕЩОТО.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?