Следвайте ни

Здравният министър за COVID-19: Легла има, лекари не достигат

viber icon

България се готви за най-лошия сценарий с разпространението на коронавируса, но в последните две седмици се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта. Това заяви новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

"Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Това е относителна стойност на заболели към 100 000 души. Това е тенденцията съгласно Европейския център за контрол на заболяванията. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в така наречените уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи", заяви проф. Ангелов.

 Той подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията в държавата.

"Категорично не може да се каже, че в момента сме от държавите, които са най-зле. Казах ви за тенденцията за намаление в България. За същия период от две седмици, сравнен с предходните две седмици имаме 389% увеличение в Кипър, 346% увеличение в Естония, 152% в Гърция", допълни министърът.

"В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена", каза проф. Ангелов. 

"Към настоящият момент имаме достатъчно легла. Създадена е организация за допълнителни легла.  Ако от 150 до 350 заболели на ден, ще разкрием 2832 легла. Ако са над 350 - 4415 легла", обяви той.

Всъщност проблемът е с броя на лекуващите лекари. "В целия свят има недостиг на инфекционисти. В България има около 160 души. Проблемът е, че това лечение не се нуждае само от инфекционисти. Налага се и лечение на сърдечно-съдова система. Трябват и интернисти, и кардиолози...", каза Костадин Ангелов.

Според него имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура.

"В момента няма проблем с предпазните материали за българските медици, лекуващи заболелите от коронавирус. "Имаме ръкавици за месец и половина, ще закупим още. А по отношение на защитни облекла, маски - имаме за пет-шест месеца напред", каза здравният министър.

За София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

"Тече проект за реформа в Спешна помощ. Той е на стойност 163 милиона лева. Предстои да се закупят линейки - съвременни, включително и високопроходими. Имаме и проект, по който ще бъдат закупени три хеликоптера", каза още пров. Ангелов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

toto

toto

05.08.2020 | 10:01

Kaто не ви достигат лекари защо разрешавате публика на футболни мачаове?Не ви ли стигат митингите и шествията,а сега за капак и публика на мачове.Не виждате ли ,че с всеки ден смъртността се увеличава!Има ли държава в момента или всичко е оставено на самотек?Не се чува мнението на специалистите ,медици ,а на политиците!Вървим към анархия!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?