2374
Следвайте ни

Здравният министър: Ситуацията е сериозна, но няма място за паника ВИДЕО

viber icon

„Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи много добре развитието на ситуацията”. Това заяви в NOVA здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Здравният министър добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

За мерките

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни здравният министър.

„Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни”.

За здравната система

„Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа. На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система”.

За високата смъртност

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, обясни д-р Кацаров.

За ваксинацията

„Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки”, каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

За нарушенията на наредбите

„Извършват се стотици проверки всеки ден. Призовавам гражданите да информират контролните органи за всеки случай. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности”, каза Кацаров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Няма да плюете по Кацаров

Няма да плюете по Кацаров

14.10.2021 | 18:13

Спря теча на пари . Сега реват докторите . Гладни стачки правят . Всичко в името на парите . Сега мрънкат . За пари всички влизаме в болница . Ако могат да ти сложат болест , която я нямаш , само и само да се краде по клинична пътека , ще я сложат и окото им не мигва . Ако пък вземат и пари в плик още по-добре .

Отговори
0 1
От колега лекар

От колега лекар

14.10.2021 | 11:12

Министърът вика няма място за паника. Каква паника бе брат ? Паниката я преживяхме началото на 2020. Хората са подготвени вече. Проблема е, че ти очевидно си ок с това да умират хора. Болниците в София са почти пълни в същото време министерството спи.

Отговори
4 1
Ханко от село Осеня

Ханко от село Осеня

14.10.2021 | 08:58

Обезглави болниците и сега е спокоен простака той вече изкара ковида излекуваха го а по ле за благодарност ги уволни дано пак да го изберат здравната система била добре организирана иначе в лошо състояние казва

Отговори
5 4
Бушидо

Бушидо

14.10.2021 | 08:50

Предадени от рзи на прокурор?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?