1553

Здравният министър съобщи затваряме ли бизнеси заради COVID-19

"Не може да има затваряне на бизнеси, ограничаване на движението в рамките на страната заради повишената заболеваемост от COVID-19", заяви в "Още от деня" министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова. Обясни, че това е гарантирано с промяна в Закона за здравето.

Натовареността на болничната система в този момент не е голяма и затова се прилага регионален подход. Така няма да има необходимост от национални мерки.

"Към пандемията не бива да се подхожда със страх и не бива да се всява паника. Следва да се наблюдава в един разумен порядък и със съответните прогнози, които стъпват на математически модел", посочи проф. Сербезова пред БНТ.

По думите ѝ има скрита заболеваемост и нивото на тестване в страната е ниско.

"Този факт обаче е предвиден в математическото моделиране. Има методи за екстраполация на данните", допълни Асена Сербезова. Според нея в България нагласата на хората е да се тестват при изявени симптоми, което също обуславя скритата заболеваемост.

С ръководството на НЗОК се коментира за антигенните тестове да бъдат осигурени направления през личните лекари и в най-скоро време ще има решение на този въпрос, обясни проф. Сербезова.

Подчерта, че кампания за ползата от ваксинацията срещу COVID-19 се прави трудно, когато е пропуснато ценно време. Затова е подходът с кампанията "Плюс мен". Отчете, че има повишение на броя на ваксинираните, който обаче корелира с повишението на броя на случаите. При необходимост ще бъдат разкрити още пунктове за ваксинация.

Проф. Асена Сербезова не се ангажира с прогноза кога ще има пик тази вълна. Посочи, че това много зависи от нашето поведение и от спазването на мерките, които са препоръчителни на етап 1 - дезинфекция на ръцете, носене на маски в болничните заведения, в социалните служби, в аптеките, спазване на дистанция от 1,5 м.

Коментира кои отделения ще могат да лекуват COVID-19, ако нуждаещите се от болнично лечение се повишат като бройка.

Спря се и на проблема с възнагражденията на личните лекари и на сестрите и решението на съда да го стопира, като подчерта, че то не е окончателно. Освен това не се спира изпълнението на Националния рамков договор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Рони

Рони

20.07.2022 | 23:30

Ах Асена Асена ти си само за любов родена

Отговори
4 1
КУКУ

КУКУ

20.07.2022 | 22:23

Затваряй!

Отговори
1 6
Смях

Смях

20.07.2022 | 22:15

Сзо да пуснат сербез вирос

Отговори
7 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?