Следвайте ни

Здравният министър с извънредни новини за лекарството срещу COVID-19

viber icon

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че страната ни към днешна дата разполага с достатъчно медикаменти за борба с коронавирусната инфекция. Това стана ясно по време на брифинг след заседанието на Министерски съвет. 

По думите му има налични 1779 флакона ремдесивир, а правителството е взело решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на още 2500 флакона ремдесивир.

1 флакон струва 345 евро без ДДС, допълни здравният министър. 

"Всички пациенти на територията на България, които се нуждаят от включване към терапевтичните схеми на лечение, са задоволени", каза той.

"Няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво", завърши Костадин Ангелов. 

"До момента сме получили под формата на дарение 2737 флакона "Ремдисивир". Използвани са 958 флакона и имаме в наличност още 1779 флакона. Към този момент нямаме проблем с наличието на това лекарство", обяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Ремдесевирът показва ефективност при лечение на К-19, а и все пак с това лекуваха президента Тръмп", добави той.

"До 10 до 20 дни ще получим доставка на ремдесивир", заяви Ангелов.

По думите му всяко РЗИ ще подаде заявка с нуждите на областта, обобщаваме тези нужди и правим необходимите заявки.

"476 флакона е била консумацията на това лекарство през последната седмица. Към настоящия момент имаме 1779 налични флакона, които, ако се водим от този седмичен разход, биха стигнали за 3 седмици напред.

Т.е. количествата са обезпечени. В случаите, в които имаме изчерпване на медикамента в дадена област (имахме такъв случай в Бургас), много бързо бе създадена организация за предоставяне на медикамента от друга област", каза здравният министър.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че правителството отпуска 14 млн. лв. за закупуването на 16 000 компютъра, от които 12 000 ще бъдат за ученици и 4000 за учители. Отделно ще бъдат закупени други 80 000 устройства по програми от Европейския съюз.

Той уточни, че средствата идват от държавния бюджет.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Alex

Alex

14.10.2020 | 14:51

Сега Google плаща $ 11570 до $ 12500 на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ===>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?