Следвайте ни

Здравният министър с извънредни новини от Благоевград за COVID-19

viber icon

Искам да изкажа благодарността си на всички български лекари, които днес няма да празнуват, които ще бъдат до своите болни, съболезнования на близките на загиналите и днес медици и искам да поднеса извиненията си, чиито близки трябва да бъдат в болниците днес и няма да бъдат с тях на този голям християнски празник.  Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Няма място за притеснение, достатъчно са болничните легла в региона. В момента са заети 49 легла. Системата има готовност да разкрие при необходимост още легла до обща бройка 66, включително при нужда и допълнително още 28, каза той пред журналисти.

Той коментира и ситуацията с коронавируса в Благоевградска област, както и призива на бизнеса от Банско да не се пътува към областта.

"Заедно с всички държавни институции, областен управител, кмет, да завишим контрола и всичко, което е в разрез с наложените мерки да бъде докладвано и санкционирано. Това се и прави – масови проверки в барове, в градския транспорт", даде за пример министърът.

По думите му трябва да се спазват мерките. 

"Считам, че ако това се случи в рамките на 2-3 седмици, числата ще се променят и тогава аз ще съм първият, който ще каже на хората да заповядат в Банско. Но докато числата са такива, нашите препоръки няма да се променят. Но хората, за да стигнат до Банско, трябва да минат пред Благоевград, няма откъде да минат, така че съществува риск от контакт. Всеки един от кметовете би могъл да наложи мерки, по свое решение", заяви той.

Що се отнася до намаляване на карантината до 10 дни, министърът посочи, че това решение е на база на експертно мнение.

"Министърът няма лично мнение, той си формира мнението на база на всички специалисти. Утре ще направим конферентно заседание на експертите по епидемиология и инфекциозни болести. Ще чуем експертите и чак тогава ще предприемем тези действия. Около 10 ден след началото на клиничните симптоми е много малък % човекът да може да предава заразата. Това стои в основата на това решение", обясни още той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?