2374

Здравният министър: Променяме COVID карантината у нас

Експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец.Това поясни по БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", заяви той.

Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, смята Меджидиев.

"Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", уточни той и посочи, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата, увери служебният здравен министър.

"От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила".

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

"Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга".

"Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", каза още Асен Меджидиев. Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят. 

Здравният министър даде и информация за състоянието на двете деца, които бяха транспортирани от Стара Загора в "Пирогов" в София след катастрофата със сръбския автобус.

Оперираното дете е в съзнание, в по-добро общо състояние. Операцията е преминала добре. Другото дете все още е в критично състояние, не е в пълно съзнание. При него продължават реанимационните мероприятия.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Алипеев

Алипеев

16.08.2022 | 15:05

Какво значеше меджидие

Отговори
1 0
соросоядска сган

соросоядска сган

16.08.2022 | 14:07

Вече няма Ковид, войнат в Украйна се изчерпа, какво да правим? Ще ви вдигнем цените!

Отговори
1 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?