Следвайте ни

Здравният министър посочи трите кошмарни области с COVID-19

viber icon

Става си страшно, особено в три области в България! Високата заболеваемост от COVID-19 е съсредоточена в Силистра, Бургас и София. Това каза в дунавския град министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Според него четиринайсетдневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област - в областния град, Дулово и Тутракан. Сто двайсет и девет легла за ковидпациенти са почти заети - плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са ковид.

 Има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото за осигуряване на допълнително финансиране за купуване на апарата.

Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества "Ремдесивир".

Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра.

Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

Министър Ангелов смята, че се наблюдава тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 90 на сто от случаите са от британския вариант на вируса.

"Колегите, с които разговарях в отделенията, са изморени, но пък са доволни от резултатите, които постигат", подчерта министър Ангелов. Той призова гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Не три Четири са ти дупките За джоба забрави

Не три Четири са ти дупките За джоба забрави

27.03.2021 | 20:28

Само три отверстия ли има зализания чифут Явно е забравил носа ущичките и трапа който го чака За другите четири включая джоба имаме достатъчно информация кък му ги пълнят Яко майна Много яко За да може чифута да бъде от доволен и предоволен Всичкото вътре Нали зализан чифут И джоба най вече Деа и макака чифутски

Отговори
3 1
политика

политика

27.03.2021 | 19:36

Вината е изцяло на НОЩ и главния епидемиолог Борисов, които се инатеха да не въвеждат мерки!

Отговори
4 3
Сунавския Крад

Сунавския Крад

27.03.2021 | 18:55

Това каза в сунавския крад министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?