46
Следвайте ни

Здравният министър: Петата ковид вълна няма да е като предишните

viber icon

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя участва в среща между директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ.

Дискутирани бяха обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани. 

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19.

Пред журналисти министърът коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Поредната Чифутска

Поредната Чифутска

11.01.2022 | 15:14

Фарма изтривалка.

Отговори
4 0
вълната ще е от мериносова овца, изпрана, изчепкана и боядисана

вълната ще е от мериносова овца, изпрана, изчепкана и боядисана

11.01.2022 | 15:03

може и в червено

Отговори
3 0
Ухаха

Ухаха

11.01.2022 | 14:20

И тая е тъпа овца като предишните здравни министри. Мерки трябват,а не скъсяване на карантината.

Отговори
1 3
Пета вълна

Пета вълна

11.01.2022 | 14:05

А десета вълна каква ще е?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?