Следвайте ни

Здравният министър отговаря на „Марица“ за мобилните екипи и туризма

viber icon

По време на брифинга на Министерския съвет тази сутрин във връзка с актуалната информация за Covid-19, здравният министър проф. Костадин Ангелов отговаря на двата въпроса на "Марица", свързани с ваксинирането, както и какво се случва с туристическия бранш в България:
 
- Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров нарича мобилните екипи незаконни. Според него всичко трябва да минава по места с личните лекари, което да гарантира на по-малките населени места по-голяма степен на ваксиниране. Какво е Вашето мнение по въпроса?
 
- По отношение на законността на едно или друго действие със сигурност, ако се разровим в българското законодателство, ще намерим изключително много закони и нормативни актове, по които всичко онова, което правим или сме започнали да правим, свързано с епидемията в нейното начало, е в противоречие. Такъв тип пандемия се случва веднъж на 100 години и няма нито едно законодателство в света, което да е синхронизирано с подобен тип поведение и действие на държавите.

За да имаме абсолютно синхронизиране на българското законодателство с всичко онова, което се случва в състояние на епидемия, трябва да минат поне 5 години. Всички нормативни актове да бъдат синхронизирани с това, което се случва като практика, да се появи съдебна практика, за да станат тези актове устойчиви във времето. Не знам дали е незаконно това, което казвате като мобилни екипи, то се извършва от лекари, от професионалисти по здравни грижи в кабинети или в линейки, където се провеждат по някой път животоспасяващи процедури. Но това е медицински ефективно, медицински съобразно, то преследва един единствен ефект - постигане на 70% ваксинирани в страната и постигане на така наречения колективен имунитет. Ако трябва да се заравяме и да търсим, както се казва в една българска поговорка под вола теле, всеки може да го намери или да не го намери. Зависи от подбудите, които го водят. 
 
- Довечера има среща на европейските лидери за така наречените коридори за туризма. България ще подкрепи ли гръцкия вариант – туристите да влизат спокойно без никакви проверки с помощта на ковид апликация? Гърция и Израел май вече си договориха бартер да пускат  един друг туристи по този начин. 
 
- Вчера имахме двучасова среща с представители на туристическия бранш. Вижте, ние трябва да позволим на хората, които са ангажирани в туристическия бранш, да влязат в състезание с всички туристически браншове в съседните държави. Ако не започнем ясна организация, която да преследва цели, а именно провеждането на един нормален туристически сезон, както за българските граждани в България, така и за чуждите туристи, които да идват от чужбина в нашата страна, то ние ще имаме отново един провален туристически сезон. Няма смисъл да водим спорове. Трябва да седнем и да говорим сериозно. Правилното решение е да намерим всички онези, които искат да бъдат ваксинирани, и да организираме това да се случи. Само по този начин ние ще пуснем България на онази писта от надбягванията в туристическия бранш, така че да гарантираме провеждането на този сезон в страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гъчо

Гъчо

25.02.2021 | 18:00

Защо не отидоха в Дедово или Ситово, а в Бойково!? Борисов наистина е с психични отклонения! Пращат екипи с ваксини в село със стотина жители, без нито един заболял, само защото се казва Бойково! В същото време в Пловдив ще умрат млади хора!

Отговори
1 1
Нали

Нали

25.02.2021 | 15:14

Въпросите на Марица бяха глупаво зададени, подвеждащи и аматьорски! Не се целеше да се получи адекватна информация от министъра а бяха насочени да предизвикат лапсус и объркване в отговорите с което да "изфабрикуват" новина! Отвратително е когато уж медия с традиции в града под тепетата се държи прoсташки провинциално! Сигурно това е и причината да няма интервюта в Марица! Просто никой не иска да им дава, защото ще бъде омаскарен от журналистическите им прoститутки!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?