Здравният министър обяви кога ще наложи втори локдаун

Когато заболяемостта достигне до 600 души на 100 000 на 14-дневна база, преминаваме в следващата стъпка. В момента наблюдаваме какви са числата, следваме ясен план за действие с организационни и мобилизационни стъпки. На национално ниво няма никакъв недостиг на медикаменти. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред БНТ по повод ограничаването на плановите операции в ситуация на COVID.

Има повишено търсене и презапасяване и затова трудно се откриват по аптеките. Безразборната употреба на лекарства, като се започне дори с най-безобидния парацетамол, в големи количества е риск за здравето и живота, коментира проф. Ангелов.

Локдаунът е изключително тежка мярка. В момента имаме призиви от личности и организации тя да се случи, каза министърът и обясни, че трябва да се анализира дали това ще намали новозаразените, тъй като в страните, в които има наложени подобни мерки, не се наблюдава особен спад в броя на новите заболели.

За мен подготовката на системата през лятото беше абсолютно адекватна. Считам, че България се справя. Искам да изкажа благодарността си на всички лекари, санитари, българските граждани, които разбират мерките. Нека да мислим за мерките, защото всички заедно можем да победим тази инфекция, когато действаме с разум, а не емоционално. Българските лекари не са ядосани на никого, те обичат пациентите си, заключи той.

Целта е да се намалят ресурсите, за да се използват в лечението на пациенти с коронавирус. Не са забранени онкологичните операции, както и тези по спешност. 

Проблемът на системата на здравеопазване е многогодишен, тя не е реформирана. Но сега моментът не е за предприемане на резки движения и промени. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от страните в ЕС, която има най-голям брой болнични легла на глава от населението. България обаче е и страна, в която има голям недостиг на лекари и медицински сестри. В Германия липсват около 4000 лекари и сестри за интензивните отделения. Проблемът е в целия свят - липсата и намаления брой лекари. Тази професия като че ли в нашата страна загуби своята привлекателност, каза той.

 От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите, уточни министърът.

Електронната рецепта беше представена на експертно ниво. Нека хората да слушат експертите и лекарите си, а не да се лекуват с рецепти от интернет, каза министърът.

Подготвяме текстове за отпадането на карантирането на лекари и сестри, защото така при само един болен лекар цели отделения остават без специалисти, коментира проф. Ангелов.

Д-р Пенчев е в РЗИ, в онзи момент той имаше сериозни лични мотиви за оставка, обясни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Мишева

Мишева

18.11.2020 | 11:10

Колкото повече бавите реалните мерки, които ще намалят пандемията, толкова повече хора ще загинат и по-бавно и трудно ще се възстанови държавата! 600 на 100 хил. сме ги достигнали. Дори вече има и смесване със сезонен грип! Системата ни не може да прави по-голям брой PCR-тестове, затова се увеличава процентът заболели! Вижте другите страни - Израел, Гърция, Австрия, Германия, дори Швеция затяга мерките. А вие се каните да пуснете пак учениците в училищата! Кой ще отговаря за починалите учители, ученици и друг училищен персонал? Те дори не знаят как се носят маски и как се дезинфекцира!

Отговори
5 0
Действай

Действай

18.11.2020 | 10:49

На всички ни е ясно,че ти нямаш право на глас! Само Боко решава. И ти и всички останали сте безгласни букви. Ама ще е добре да се затвори всичко сега,защото ако има студентски празник,после жална ни майка! На съвест и дисциплина е смешно да се разчита! Все пак Ганьо си е Ганьо!

Отговори
6 0
Гражданин

Гражданин

18.11.2020 | 10:42

Парите са важни,но за да има на кой да ги дадат трябва да оцелеем! Ако измрем все тая дали ще ги има или не!

Отговори
6 0
Не е време

Не е време

18.11.2020 | 10:24

В коя държава на здравен министър, провалил болница под негово управление се дава власт да решава съдби на хора? За да се върне локдаун,не трябва ли да се обезпечи това действие с мерки за подпомагане на гражданите?

Отговори
4 1
Време е

Време е

18.11.2020 | 10:01

Какво чакаш? В момента сме 648 на 100 000 души! Огромно закъснение! Много по-рано трябваше да затвориш! Има учени,математици.... Всичко това се предвиди още преди месеци. Няма какво да се увърта. Няма лекари,лекарства,...

Отговори
9 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?