Следвайте ни

Здравният министър обяви какво ни чака след 21 декември ВИДЕО

viber icon

Всички мерки трябва да бъдат синхронизирани. Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени и след 21 декември. Училищата и детските градини могат да се отворят и след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Цената от 150 загубили живота си души е твърде голяма.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на проверка в БЧК.

Той и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в страната.

„Близо 1 милион и 200 хиляди антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица", заяви проф. Ангелов.

Той добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката.

По негови думи в много държави този тип тестове не се признават.

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент", обясни той.

Относно предпазните средства той увери, че те ще достигнат до всички РЗИ в страната.

Днес в 16 часа директорите на РЗИ ще бъдат при мен на среща. След нея ще видим какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Той варира между 20 до 48 процента. Проф. Ангелов изяви желание да е първият ваксиниран и добави, че това е отговорност на всеки един лекар. Благодарение на ваксините сме преминали през много инфекции, които са довели до загубата на много животи. Аз не попадат в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксинта е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината която ще си поставят е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас.

Глътка надежда давал фактът, че заболеваемостта е паднала под 600 души на 100 хиляди население.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

оня

оня

14.12.2020 | 15:58

Отговорност носят пройзводителите на продукта. Независимо дали е ваксина или храна щом е запечатана в опаковката.

Отговори
2 0
Данка

Данка

14.12.2020 | 14:32

Защо никой не иска да носи отговорност за вакси.ните ,който ги договаря и който ще ни задължи да носи отгпвпрнпст ,или пак хората ще са виновни, както и короната която ни нахлузихте, никой не е донесъл вирусаот къщи зада се оправдавате с народа,нямаме никаква вина ,че ни съсипХте живота на цял свят всеки да си търси правата по конституция,

Отговори
4 1
недостоверни тестове

недостоверни тестове

14.12.2020 | 13:55

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване." - Симптоматиката на много респираторни вируси е подобна. Те не са изчезнали. Антигенните тестове не са сертифицирани в ЕС и не могат да дадат достатъчно достоверна информация. Разбирам желанието на властите за по-евтини диагностични методи, но това ще доведе до по-голям брой хора в карантина и съответно по-голям брой болнични. В сравнение с другите страни, България е дала най-малко средства за PCR-тестове, на глава от населението. По-голямата част от тях си ги плащат пациентите.

Отговори
2 1
Прогноза

Прогноза

14.12.2020 | 13:09

Ковид19=Фалит 20=Глад 21

Отговори
3 4
Н9879

Н9879

14.12.2020 | 11:24

Отваряйте всичко-спрете цирка.Долу маските и робството.

Отговори
6 13
Велина

Велина

14.12.2020 | 10:40

Никакво отваряне на нищо.Дори има още развъдници за затваряне. Въведете контрол и на частните сабирания по складове, тавани и мазета. Щото всички видяхме как се пълни сутиен с пари на 15 годишни момиченца по разни бърлоги. Вижте какво се прави в Германия, Белгия, Франция, Италия. Подобни извращения там няма да останат незабелязани и ненаказани.

Отговори
20 5
Лекар

Лекар

14.12.2020 | 10:32

А такааааа! Другите държави точно за празниците и след тях затягат жестоко мерките,вие ще ги разхлабвате! Т.ъпи ли сте,п.рости ли сте.... Приравнете ангигенните тестове по-бързо и ще видите страшна картинка! Реално болните са в пъти повече!

Отговори
20 5
Games of tests

Games of tests

14.12.2020 | 10:29

Какво излиза сега,всички тестове са в статистика, а реалната бройка?? На човек по 3 теста трябва да се направят,ако държат да видят клинична картина. Но май стъкмистиката е важна.

Отговори
6 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?