Следвайте ни

Здравният министър изнесе пред депутатите пълни данни за COVID-19

viber icon

"Още в началото на епидемията през март, бяха определени болници в страната за пациенти с ковид. За ограничаването на вируса бяха отменени профилактичните прегледи, ваксинации, плановите операции". Това заяви здравният министър Костадин Ангелов пред депутатите за мерките, които държавата е предприела срещу вършеещата зараза. 

Той чете доклад за всичко, което държавата е предприела за борбата с вируса. Той припомни, че през лятото е бил изготвен и план за действие, както и създаването на адекватна организация за ограничаване на разпространението на заразата. Там били разиграни и различни сценарии за действие при епидемиологичната обстановка.

"Тези сценарий са за периоди от 14-дневна заболеваемост", отчете министър Ангелов. Имало и четвърти сценарий, който включвал триажни фургони, увеличаване на болничния капацитет с 20% и определянето на лечебни заведения, които да отделят минимум 50% за лечение на заразени с ковид пациенти.  

"За лечението на пациенти, които не са заразени, се определя лечение в т.нар. чисти болници", допълни той. "Въвеждането на мерките може да става на териториален принцип или на национален. Това става със заповед на главния държавен здравен инспектор. Дейността на центровете на Спешна помощ се подпомага и координира с нарочно създадени центрове на местно ниво", припомни още министърът на здравеопазването. 

"Към 12 ноември потвърдените случаи са 87 311, като от тях 58 699 са активни. 26 714 са излекуваните. В момента 4478 души са настанени в болница, от тях 276 в интензивни структури. 3459 е заболелият медицински персонал", съобщи актуалните данни проф. Ангелов. 

Той съобщи и, че най-много са заразените в активна възраст между 30 и 69 години. "В изпълнение на плана се предвижда да се предоставят 50 млн. лв. за лечебни заведения, които ще осигурят над 50% от капацитета си за лечение на коронавирусно инфектирани", припомни на депутатите здравният министър.

Допълнително са предоставени средства, с които ще се осигури закупуването на бързи антигенни тестове. Общата сума е 15 млн. лв. и е от бюджета на здравното министерство, допълни проф. Костадин Ангелов. Той припомни на народните представители, че са осигурени средства и за допълнително възнаграждение на даващите извънредни дежурства служители, както и на тези, работещи на първа линия. Нетното възнаграждение е 1000 лв., изтъкна проф. Ангелов. 

За поне 6 месеца системата е обезпечена със спирт, дезинфектанти и лични предпазни средства, направи важното съобщение министърът. 

"В лечебните заведения в страната към 31 декември 2019 г. на трудов договор в системата на здравеопазването работят 125 549 души, а 26 612 са практикуващите лекари. Страната ни е с втория най-нисък дял на медицинските сестри в ЕС след Гърция по данни на Евростат", каза Костадин Ангелов. Министър Ангелов обяви, че следвайки клетвата, която е положил като министър, ще направи всичко възможно да овладее ситуацията. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?