Следвайте ни

Здравният министър Ангелов разкри кой е големият проблем в борбата с COVID-19

viber icon

Проблем за ваксинацията в страната са онези почти 50% от българските граждани, които се колебаят и не знаят дали ще се ваксинират, сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес ще имам среща с отговорниците за новините в националните медии, за да започнем адекватната информационна кампания и да достигнем до повече граждани и променим тази тенденция, допълни той.

Имаме достатъчно апаратура и лекари за лечение, надявам се да не достигнем до картината от октомври, ноември и част от декември, каза още министърът.

За учениците в момента от МОН трябва да ни кажат дали имаме разбиране от страна на родителите да се тестват учениците. И тук имаме разделяне, но аз вярвам, че разумът ще надделее и ще положим усилия да намалим това разделение. Няма смисъл да търсим кой е враг и кой трябва да бъде победен. Ако искаме всички да сме победители, трябва да бъдем обединени.

Ген. Мутафчийски разкри как се готви ВМА за новата вълна: Складовете във ВМА са заредени поне за 3 месеца напред - с медикаменти и средства. Всички апарати за обдишване в момента тече профилактика. Кислородните системи се преглеждат най-масово - това е ахилесовата пета в кислородотерапията. Човешкият фактор е най-важният. При нас голяма част от персонала се ваксинира, около 80% е защитен. Има списък на доброволци и на военнослужещи, които ще се включат като санитари.

„Със сигурност ресторантите са най-готови с мерките и най-потърпевши от ситуацията. 400 000 български граждани са в този бранш. Но в момента страдат 7 милиона у нас, не само те. Ще продължим да прилагаме здравните мерки“, коментира здравният министър Ангелов.

Фитнесите освен че са едно от най-опасните места, са и място, където хората спортуват. Отворили сме ги с ясното съзнание, че там ще влязат 10-20 000 души. Ако отворим ресторантите, направете сметката колко повече ще влязат там и дали цената, която ще платим с новозаразени и загинали, ще бъде оправдана.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта от коронавирус у нас.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, ,категоричен е Кунчев. 

14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13 място в ЕС, отчете той.

Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище ”, посочи доц. Ангел Кунчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Половината  от...

Половината от...

04.02.2021 | 11:28

...населението на България смята че е разумно да не се ваксинират, другата половина смятат че е разумно да се ваксинират. КОи са по разумните след като сам проф. Ангелов е посочвал примери че ваксинацията не е 100 процентова имунизация.Мисля че основно качество на един научен работник е той да бъде убедителен и да му повярват.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай