Следвайте ни

Заведенията: Отворете нас, затворете училищата

viber icon

Остава пълната бойна готовност на представителите на ресторантьорския бранш да протестират идната сряда, на 27 януари в 12 часа пред Министерския съвет. Това съобщи Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България за БНР.

„Освен ако не ни отворят съвсем официално и при ясни и точни правила. Ако нямаме гаранция, че следващия път, ако се налага затваряне, те ще затворят или всичко, или нищо“, заяви той в предаването „Преди всички“.

„Ние вече нямаме избор. Членовете на нашите сдружения искат да направим протест, ако не бъдат отворени, защото някои от тях – примерно нощните заведения, реално от 13 март миналата година до 1 март тази година ще стане точно 1 година да не са работили.

По едно време работиха малка част от заведенията, нощните, на нашето Южно Черноморие. В София, в големите градове през лятото нощните заведения не работят, защото хората са на почивка. В София реално нощните заведения ще стане да са работили около един месец от септември до октомври, когато ни затвориха без абсолютно никаква нужда. Четири седмици след като бяхме затворени, случаите скочиха три-четири пъти, а не спаднаха“, обясни Евгени Зумпалов.

„Многократно ни беше обещано, че съвсем още малко остава, случаите падат. Очаквахме на 22 декември да ни отворят – не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят след Нова година – не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят, когато случаите спаднат под 1000 на ден, те вече са под 500 на ден“, допълни Зумпалов.

Той смята, че не се представят медицински аргументи за това нощните заведения да продължават да бъдат затворени и препоръча „като гледат какво се случва в другите държави, да погледнат какво се случва в Швеция – в Швеция има, от май месец насам, най-ниска смъртност спрямо големите европейски държави“.

Явно проблемът не е в заведенията, подчерта Евгени Зумпалов и даде пример с държави, в които работят училищата, а заведенията също са затворени като у нас.

„Германия, Франция, Англия са много по-зле от нас в момента. В Германия заведенията са затворени вече 6 месеца, но виждате какво се случва там... От цяла Европа видно е, че единствената работеща мярка е затворени училища, което го знаем всяка година от грипната ваканция.

Ние не знаем как да се реши този проблем, но не сме съгласни да стоим затворени, защото някак е нелицеприятно и общественото мнение казва – как така кръчмите работят, а училищата не работят“, коментира Евгени Зумпалов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нагли

Нагли

22.01.2021 | 11:24

Вие сте е.бахти и к.ретените! Нищакво отваряне. Никъде не работят кръчмите. Няма начин ние да сме изключение! Или да ви отворят само след данъчна проверка поне за пет години назад?

Отговори
6 0
Ани

Ани

22.01.2021 | 12:50

Не са нагли,защото нито работят нито пари им дават 24лв. Като огладнеят НАП и други проверяващи ще ги отворят. Дали ще има какво да отворя и дали ще има кой да им плаща под масата както до сега?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай