Затвориха Капалъ чаршия за пръв път в историята й

Днес бе затворена Капалъ чаршия в Истанбул, в рамките на увеличените мерки против COVID-19.  Това се случва за пръв път в нейната история.  Освен притегателен център за туристите, тя е и място, където се помещава свободния пазар за обмяна на валута и злато. Това място все още е от важно значение за икономиката на страната.

В чаршията последните месеци, поради липса на туристи, и поради многобройните забрани срещу Covid-19, повечето от магазините бяха затворени. Капалъ чаршия е цял търговски квартал, под един покрив, разпрострял се на шейсет и пет улици и над 200 декара и включва около 4000 магазина, кафененца и ресторанти – всичко това, заградено от стена, през която се влиза през единайсет порти.

Първоначално построена от Мехмед Завоевателя през 50-те години на ХV век, тя е била основно преустройвана през годините вследствие на пожари, макар че нейният оригинален стил – сводести пасажи и облицовани с плочки фонтани – е бил запазен.

Капалъ Чаршия (Kapaliçarsi) е един от най-големите и най-старите закрити пазари в света. Посещава се средно от 400 000 души дневно.

Михаел Гушев, специален кореспондент на "Марица" в Истанбул

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Жалко

Жалко

23.03.2020 | 21:35

Затвориха такава,, красота,,..!

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?