Следвайте ни

Затягат мерките в Турция, 123-ма болни починаха за денонощие

viber icon

Случаите на коронавирус продължават да нарастват в Турция, тъй като в четвъртък страната регистрира за първи път от месеци насам рекордно 4542 нови симптоматични болни.

Междувременно 2918 пациенти са се възстановили през последния ден. 

С 123-те нови жертви общият брой на загиналите достигна 11 943, докато 3850 от пациентите остават сериозно болни.

Турция продължава да тества над 150 000 души на ден, тъй като общият брой на тестовете достигна близо 17 милиона, над една пета от общото население.

Понастоящем заетостта на леглата в турските болници е 54,7%, докато се използват 37,6% аспиратори.

Турция е подготвена за нов етап в ограниченията, тъй като броят на пациентите с коронавирус нараства.  От тази вечер ресторантите и кафенетата ще бъдат затворени, а в събота ще бъде в сила първият комендантски час от месеци, макар и частичен.

В рамките на цялата стратна от 20 до 10 ч. ще бъде забранено напускането на домовете. 

Училищата ще останат затворени до края на първия срок, като учениците ще преминат към онлайн обучение.

Ресторантите и кафенетата в цялата страна няма да могат да приемат клиенти и ще имат право да предоставят само поръчки за доставка и доставка.

Предприятия като хранителни магазини, търговски центрове и фризьорски салони вече са с ограничено работно време от 10 до 20 часа.

Предварително въведения частичен комендантски час от 10 до 16 ч. през седмицата за възрастни граждани на възраст 65 и повече години, вече е разширен и за деца и младежи до 20 години.

Столичната община в Истанбул обяви, че затваря някои заведения и отлага професионалните курсове, за да помогне за ограничаване на нарастването на случаите на COVID-19.

В изявление се казва, че Истанбул е горещата точка за пандемия в Турция и близо 2000 служители в общината и нейните дъщерни компании са тествани положителни за коронавирус, от началото на пандемията. В изявлението се добавя, че в момента 1322 служители са в изолация.

Въз основа на предложенията на Научния консултативен съвет към общината, Курсовете по изкуства и професионално обучение бяха преустановени до допълнително известие, докато онлайн курсовете ще продължат.

Подчертавайки, че фитнес центровете и басейните имат висок риск от предаване на вируса, бяха затворени всички общински спортни съоръжения.

Културните центрове ще останат затворени, докато събитията за сценични изкуства, насрочени на затворени места, основно пиесите на Градските театри ще се провеждат онлайн.

Всички закрити музеи също ще бъдат затворени, се добавя в изявлението.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа многократно цитира Истанбул като град с най-много случаи на коронавирус, призовавайки гражданите и властите да засилят спазването на мерките.

Съобщава се, че над 40 на сто от заболелите в Турция се намират в Истанбул. 

Подобни ограничения бяха приложени и в западния морски град Измир, където кмета Тунч Сойер обяви поредица от мерки. Там след земетресението се наблюдава рязък скок на заразените с коронавирус.

Измирската община спря всички културни, художествени и спортни събития, отворени за обществеността, за да ограничи огнището, заяви кмета Сойер в своя акаунт в Twitter, призовавайки жителите да се придържат към доброволно самоизолиране.

Съответно кабинковият лифт Балчова, природният парк Измир Джаджалъ, всички ресторанти и кафенета, експлоатирани от общината, ще останат затворени и професионалните курсове ще бъдат преустановени.

Междувременно в столицата Анкара кметът Мансур Яваш заяви, че графиците за градския автобусен и метро транспорт са пренастроени в съответствие с промените в работата на служителите в организираните индустриални зони и други по-малки индустриални обекти.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?