Следвайте ни

Затягат мерките от утре! Ето я новата заповед на здравния министър

viber icon

Нови противоепидемични мерки влизат в сила на територията на страната от утре. Те се въвеждат от 12 ноември до 30 ноември с издадена днес Заповед № РД-01-651/11.11.2020 г. на здравния министър Костадин Ангелов

Мерките са следните:

Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки/групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна  дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 %  от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Уязвимост 2

Уязвимост 2

12.11.2020 | 11:20

Човек в промисъла е биологична самоподдържаща и самовъзстановяваща система. Непрекъснато върви клетъчно делене и замяна на клетъчния материал, но системата забавя възстановяването видно от 5 декада и видно в статистиката групата 50 до 64 най уязвима. Как ще се нарича система самоунищожение или фалирало самообновяване не променя същността. Plos one студия на университета Пенсилвания изучава риска тежко протичане ковид. Фактори са не възраст а инфектираща доза, диабет и акомпаниращото затлъстяване в концерта метаболитен синдром ведно с хипертония, по Британската служба здравоопазване една трета по висока леталност е при тях, при средна без диабет 2,3% и с диабет 7,3%, На трето място сърдечносъдови заболявания, застойна сърдечна недостатъчност, онкология, бъбречна недостатъчност, астма, хронична обструктивна белодробна болест, чернодробна патология, инсулт, спин. Особена важност се изтъква за генетична предразположеност, проблемен клетъчен имунитет повече отколкото хуморалния, антителен, и доц Чорбанов може да го изясни

Отговори
0 0
АнтиКовид

АнтиКовид

12.11.2020 | 01:35

Закриване на жизненоважни отделения в болниците е геноцид.

Отговори
0 2
АнтиКовид

АнтиКовид

12.11.2020 | 01:33

Днес цяло отделение в Александровска болница е подало оставка. Заради неадекватно решение да лекува Ковид. Сега всичко е ПсиКовид.

Отговори
1 2
Уязвимост

Уязвимост

11.11.2020 | 22:55

Някаква софистика превръщат в еталон и масов блъф. В тази група са уязними хронично болните, придобилите имунен дефицит и следстие онкология, включилите програма самоунищожение. Версия за последното отдавна има. Създаденият човек е пригоден да активен живот до 40 и нататък е регрес. Но пък президенти в нея аплодират като мъдрост, умствена незаменимост, житейски опит. Истината винаги е парадокс. Грижата вказуса е, че възрастните пролежават два пъти повече по клиничната пътека и наместо профит, най малко са икономически неутрални, от тях не се печели. В Холандия регламентираха евтаназия, че все по рядко възрастен болниците ще лекуват, преглед и в дома и свършат ли семейните пари сбогом. Огромни финансови потоци тект в клъстер медицина и медицинския състав не знае накъде, при тях не достигат,куче влачи диря няма,

Отговори
2 4
Наталия Иванова

Наталия Иванова

11.11.2020 | 22:36

Съвсем неадекватни, както винаги! Според тези нови обречени на неуспех мерки. Един пенсионер може да пазарува само до 10:00, защото е опасно, но през останалото време може по цял ден да стои в кафене или ресторант без маска. Не знам защо ограничават свободата на хората и искат да ги струпат на едно място от 8:00 до 10:00, като е ясно, че заведенията и училищата са основните места за разпространение. А това за спирането на плановите онкологични операции е пълен геноцид и дано в един момент, осъдят виновните за това лица лично. Смъртността от онкологично заболяаване като процент е в пъти по висока от смъртността от Ковид.

Отговори
9 4
Пловдив

Пловдив

11.11.2020 | 22:23

Антиковид,ти пак се изказа неподготвен! Грип е само в твоя мозък! И тези мерки няма да помогнат! Каквото и да реши това с.капано правителство, ще е гвърде късно!

Отговори
4 9
Странно

Странно

11.11.2020 | 20:55

Най обширната група заболели са възраст 50 до 64. Над 65 само 18 % За деца, юноши, младежи няма актуални данни, няма и за наркомани. Загадка остава смисъла на мерките

Отговори
13 5
Идиотско

Идиотско

11.11.2020 | 21:53

За най-уязвимата група, хората над 65год.една-единствена мярка, за здравите и младите затваряне.... Гениални мерки!

Отговори
4 10
Жан -Пловдив

Жан -Пловдив

11.11.2020 | 20:44

Прегледаните следобед ,с изписани рецепти ,трябва ли да бъдат връщани от аптеките?

Отговори
6 5
ааа

ааа

11.11.2020 | 20:24

Здравка да пуска децата от цялата област!!!

Отговори
5 9
АнтиКовид

АнтиКовид

11.11.2020 | 20:12

Боклуци,да лишат хората от медицински грижи,заради грип. Онконболните къде да идат?

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?