Следвайте ни

Затягат мерките и въвеждат нови, започва сериозната фаза на пандемията у нас ВИДЕО

Десети сме по смъртност в ЕС

viber icon

30% от COVID леглата в страната са заети в момента, 20% са тези в интензивните отделения. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в страната. Най-важното нещо, за което искам да благодаря на всички граждани, е съзнанието и разумът, който надделява, и спазването на противоепидемичните мерки.

Най-ефективната мярка е носенето на маски на закрито и тя спасява човешки животи.

Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме да се избягват събиранията и струпванията на публични и обществени места, да ограничат пътуванията, ако не са необходими.

Най-важната мярка в момента е да проявим разум и да помислим за своите близки - тези, които може да запазим и които може да заразим.

Днес пристигат още 1700 флакона ремдесивир, другата седмица идват още 4200 флакона - нямаме недостиг на този медикамент.

Нека всички със симптоми на коронавирус, да не гледат на лекарството Ремдесивир като панацея. Всеки един медикамент в терапевтичните схеми има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането му, допълни министърът.

Има и други противовирусни препарати. Лечението с Ремдесивир става по определени критерии. 

Днес тръгва към болниците протокол за лечение на заразата и всички работят по него. Хлорокин и Ремдесивир участват в него. Няма все още специфичен медикамент за справяне със заразата, но се надяваме скоро да има. През април очакваме да получим ваксините, които ще бъдат доброволни.

Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките и търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Не е време за празнуване, а за разум, солидарност, връщане на доверието в българските лекари и подкрепа на всеки един от тях.

Ако твърдя, че всичко е идеално, сигурно няма да съм прав. В момента в болниците у нас се лекуват 3200 души, които получават пълна медицинска помощ, включително медицинските препарати, ползвани в целия свят, каза до. Кунчев. Но хаос няма.

Европа влезе в кривата на повишаване на заболеваемостта и е абсолютно тъмночервена, с изключение на 6 страни, които са в оранжевата зона.

Нашата 14-дневна заболеваемост е 388 на 100 000, което ни нарежда на 17-о място сред 30-те страни в ЕС и на 14-то на Балканите. На десето място сме по смъртност в ЕС - 5,2%. В Белгия смъртността е 11,4%, а в Чехия - 19%, допълни доц. Кунчев.

Не споделям оптимизма на част от управляващите, че при този темп ще постигнем добър резултат, каза още той. Очевидно е, че трябва да удължим мерките след 12 ноември и трябва да останат минимум до края на месеца, а може и за по-дълъг период.

Трябва да се ограничи работата на всички заведения до 22 или 23 часа - мярка, приложена почти навсякъде в Европа.

В офисите не може да работят повече от 50% от служителите.

При тези данни аз мисля, че е редно онлайн обучението да става в по-широки области в групата от 5 до 12 клас и да се преустановят извънкласните форми.

Автономните висши училища трябва да минат изцяло на дистанционно обучение.

И възрастните трябва да пазаруват в зелен коридор от 8 до 10 часа.

По отношение на медицинския персонал, определен като контактен, следва да не излизат в карантина, а да останат да работят след отрицателен ПСР тест от третия ден след контакта.

Спешно да се дадат правомощия на здравния министър да командирова медицински специалисти от доболничния сектор, за да се справи здравната система с изключително тежкия период.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Бройки "ЛЕГЛА" в болница лекуват колкото в ...хотел

Бройки "ЛЕГЛА" в болница лекуват колкото в ...хотел

05.11.2020 | 18:00

К'ва файда от "легло" в "болница" =гнездо на зараза= щом лекарите не му знаят ЦАКАТА НА ТОЯ ВИРУС?

Отговори
3 0
КУКУ

КУКУ

05.11.2020 | 14:43

Пичове спокойно. Баце ви Бойко, да се свети името Му, няма да затвори нищо докато не започнат да умират по 200 на ден. Важното е психиката да запазим пък и изборите да спечелим. Тия дето умират, те така или иначе преобладавщо не гласуват за него. Другите държави населенията им масово полудяха от затварянията. На Китай, Япония и Южна Корея най-вече. Баце - бащицата.

Отговори
1 2
Граница

Граница

05.11.2020 | 14:17

Иванке,зле си с мозъка! Като психясваш отивай да се лекуваш. Има психиатрия. Да те дрогират,че да имаш оправдание за п.ростотията си мила!

Отговори
2 1
Граница

Граница

05.11.2020 | 14:15

Гърция обяви национална карантина при 2600 болни! Има правителство,което мисли за народа си. И никой не си и помисля да психясва. Само г.лупендера български е зле с психиката!

Отговори
4 4
Дидко

Дидко

05.11.2020 | 13:34

Абе тоя Драган що не отиде доброволец в ковид отделение? Аре бе,амебо п.роста,тъпа! Нали си много серт? Заради такива г.адове като теб ще страдаме! Айде мри!

Отговори
6 2
Стоян

Стоян

05.11.2020 | 13:30

Петкане,да даде господ да стигнеш до интензивното отделение г.лупак прост!

Отговори
6 2
Драганчо

Драганчо

05.11.2020 | 13:28

Измежду тук пишещите има големи п.омияри!Дано се разболеете к.ретени прости!

Отговори
4 5
Петкан

Петкан

05.11.2020 | 12:47

Абе къде е Куку?

Отговори
1 7
Петкан

Петкан

05.11.2020 | 12:46

Тоя дето кълне разумните и непсихясали хора да се скрие в гората. И не пий вода, заразена е,не яж месо,че коронавируса е животински а най добре и не гледай към слънцето. Току виж ти е просветнало за цирка Ковид.

Отговори
7 8
Драган и Стоян са невинни

Драган и Стоян са невинни

05.11.2020 | 12:30

Не заради тях има вируси,а заради човешката глупост. Вируса не е китайски. Как мислиш,ще си трепят народа ли китайците,а въшльо. Болен си от какво? От каквото ти кажат ли? На твоя близък,лека му пръст с какво помогнаха и с какво лекуваха. Виж,интересувай се утре могат да те изкарат чумав,ще се съгласиш ли?

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?