Следвайте ни

Заради по-малкото болни: Пловдив намалява леглата в COVID отделенията

viber icon

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта реши  Медицинският щаб на свое заседание при областния управител Дани Каназирева днес. Според решението терапевтичните легла за ковид пациенти се намаляват  от 1056 на 687, а за интензивно лечение се редуцират от 103 на 85.

Основание за това е, че област Пловдив излезе от червената зона, а заболеваемостта към днешна дата е 106,5 на 100 000, като за периода от 14 януари се запазва под 120 на 100 000 души. През последния месец се наблюдава значително намаляване на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ.

„Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават ковид легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ- от 99 на брой, те  ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено“, подчерта Каназирева. 

Тя допълни, че по тази причина решението е леглата да се намалят до степен, в която ако има ново покачване на случаите, за часове да се възстановят.

„Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла,  защото и да намаляват  общо случаите,  процентът на болните с усложнения не се променя“, подчерта областният управител. В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.

За да се гарантира лечението в областта, се запазват и ковид-отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137.   

„Целият Медицински щаб се надяваме ситуацията да остане такава, каквато е в момента и заболеваемостта да продължи да спада. Така постепенно ще се възобнови лечебната дейност в отделенията, трансформирани в ковид. Здравната система получи глътка въздух и в момента го няма  огромния натиск, какъвто бе през ноември и началото на декември. Най-важно е обаче, всеки един човек да има отговорност първо към собственото си здраве и на второ място, спазвайки мерките, да пази като себе си, така и другите, призова Каназирева.  

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лекар

Лекар

20.01.2021 | 12:01

Ти още ли си жива ма Данооо... От кога започна да разбираш от медицина. Много бързате с премахването на ковид леглата. Изчакайте още седмица и тогава ще разберете,че тепърва ще има нужда от още легла. Ма под русото няма нищо!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай