Следвайте ни

Заповедта е факт! Ето всички забрани в локдауна

viber icon

Министър Ангелов издаде заповед за въвеждането на временни противоепидемични мерки, считано от 22 март

От 22 март до 31 март на територията на страната действат следните временни противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването:

 

- Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и  центровете за подкрепа за личностно развитие.

- Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“  , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

·- Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

-Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

- Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

- Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

·- Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

- Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

- Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

- Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

- Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.  

- Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м. 

- На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

- Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

- Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

- Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

- В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

само в г  зъ

само в г зъ

19.03.2021 | 01:51

само в г....зъ за вас всички страхливци ...а най вече за този министър с очилцата и джучките да му набия в г...зъ !

Отговори
7 8
Бъбу

Бъбу

18.03.2021 | 22:57

Б-ци сте вие дето пишете тези глупости, дано ви пипне коронката ама по яко и да се молите на този по който плюете. Имаше един такъв, гошо тъпото което сега си кротува.

Отговори
11 7
Игра на факти

Игра на факти

18.03.2021 | 22:41

А когато ешафодите са факт шъ имали изобщо някой да пише за този факт Като пилци ще се разбягате Редакцията ви на мига ще се изпразни Факт А главите ви еврейски ще се търкулнат Факт Това е от сигурен по сигурен факт

Отговори
4 4
Той

Той

18.03.2021 | 22:31

Като искате вирус,заразете се,но не заразявайте другите

Отговори
9 4
Той

Той

18.03.2021 | 22:30

Като искате вирус,заразете се,но не заразявайте зругите

Отговори
9 4
Хубаво   ама

Хубаво ама

18.03.2021 | 22:05

На кого се възлага изпълнението на тази заповед. С какви ресурси се обезпечава. Язък. Щаб. Генерали, професори. Нати горо говеда , наесен ги искам на луканка.

Отговори
6 9
Стамат

Стамат

18.03.2021 | 21:02

Глупак... ама глупак в абсолютния смисъл на думата!!! Кой си ти бе Б....УК МРЪСЕН да решаваш съдби!!!?!?!?!?

Отговори
10 15
Защо се дава власт

Защо се дава власт

18.03.2021 | 20:15

На един уж човек,да решава съдби в държавата. И този ботоксов индивид е лекар и би трябвало да има съвест. Това не е вирус, това е политика.

Отговори
17 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?