Следвайте ни

Започва се! Първа община в страната затвори всички училища, детски градини и ясли

viber icon

Заразата принуди първа община в страната да затегне жестоко мерките. От днес всички училища, детски ясли и градини в община Елена са изцяло затворени за две седмици. До рестриктивната мярка се стигна след значителното нарастване на заболелите учители и непедагогически персонал, съобщава БНТ.

 Това е първата община, която предприема подобна мярка. Няма да работят още социалните услуги, които се посещават от деца и ученици. Целта е да се намали смесването на деца от различни групи. Няма да има репетиции на художествените състави и тренировки на спортните клубове, заяви кметът на община Елена Дилян Млъзев.

Той уточни, че решението е било трудно и е взето от общинския оперативен щаб. "Градът е малък и е лесно да се проследи пътят на заразата. След обстоен анализ се установи, че детската градина и двете училища - голяма част от заразата преминава през децата и учениците, тъй като те в повечето случаи изкарват заболяването без симптоми или с леки симптоми, но в същото време са заразоносители. Има също и случаи на родители, които скриват, че децата им имат симптоми", каза още кметът.

Целта на мярката е в рамките на 14 дни да се ограничат контактите между децата и учениците, и така да се снижи заболеваемостта. Кметът заяви още, че по-голяма част от заболелите в общината са в града, докато в селата нещата стоят по-меко, защото там няма толкова много ученици, живеят предимно възрастни хора и контактите са по-малко. В общината има регламентирани часове за пазаруване за възрастните хора между 9.30 и 11.30.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

D.D.l - Yna

D.D.l - Yna

17.11.2020 | 00:31

Да , много правилно ! Така трябва , господин Млъзев ! Доно , повече кметове в България , постъпят като вас . На първо място е здравето .

Отговори
5 0
Браво!!

Браво!!

16.11.2020 | 20:49

Браво на този кмет! При малко хора, закономерностите на епидемията се проследяват лесно! Същото е при много! ЗАТВАРЯЙТЕ!!!!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?