Следвайте ни

Започна се! Първи алергични реакции към ваксината на Pfizer

viber icon

Масовата ваксинация във Великобритания едва сега започна, но първите проблеми са налице. Регулаторите вече излязоха с предупреждение, че хората, които в миналото са имали "значителни" алергични реакции, не трябва да се ваксинират с новата ваксина срещу COVID-19.

Двама медицински служители се почувствали зле след като получили ваксината вчера, съобщава The Times, цитиран от dnes.bg.

Те се се възстановяват "след подходящо лечение", казаха здравните служители. Ала Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че Pfizer-Biontech не трябва да се използва за хора, които са имали значителни алергични реакции към ваксини, лекарства или храна, като предпазна мярка, докато случаите се разследват.

Това включва всеки, посъветван да носи автоинжектор за адреналин, като EpiPen.

MHRA добави, че ваксинациите трябва да се извършват само "в съоръжения, където са налице мерки за реанимация".

Доктор Джуни Рейн, шеф на MHRA, обяви, че регулаторът ще следи ваксината "преди, по време и след" одобрение.

"От много обширни клинични проучвания знаем, че това не е би трябвало да се случва", заяви тя относно случаите на алергична реакция.

Главният медицински директор проф. Крис Уити пък заяви: "Както при всяко друго лекарство, трябва да пристъпвате към употребата му по-внимателно, за да се запознаете с това как работи". Той предполага, че ваксинацията ще започне в болници, които имат "подходящо оборудване". А след това ще се инжектира и в други медицински центрове.

Според Уити много хора е двоумят относно приемането на ваксините срещу  COVID-19 и "чакат да видят какво ще стане". Според него, това е разумно, тъй като ваксините са нови.

Хиляди ваксинации бяха направени вчера, когато NHS стана първата здравна система в света, която започна масова кампания за ваксинация срещу COVID-19.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Живееща в Англия

Живееща в Англия

09.12.2020 | 19:09

Учудващо е колко са ентусиазирани хората тук да си поставят ваксината. Ваксината вече е изпробвана и се поставя от вчера масово. Няма докладвани случаи, при които да има тревожни симптоми, налагащи спирането на масовата ваксинация. Нека не обръщаме внимание на подобни несериозни публикации и да се преборим с тази зараза. Англичаните тук ентусиазирано заявяват, че масовото ваксиниране е началото на края на КОВИД 19. Хора, не вярвайте на измислени публикации, изсмукани от пръстите на някой некадърен журналист.

Отговори
5 3
Сем Димитрови

Сем Димитрови

09.12.2020 | 18:57

В нашето семейство очакваме ваксината с нетърпение. Ще се ваксинираме при първа възможност и не се влияем от журналистически "партенки". Нормално е, всички ваксини карат организма да реагира. При някой по силно, при други по-слабо или незабелижимо. Това означава, че ваксината действа.

Отговори
4 3
Нали

Нали

09.12.2020 | 18:46

Еееее, то се очакваше Марицата да пуснат такава статия! Дори, как пропуснаха вчера да се изсeрап по въпроса, не знам! НО какво да очакваме от журналисти аматьори, които не ги е еня за докторите и хората на първа линия а се занимават само с подмиването на гъзa на оня провален дeгенреат Славчо Атанасов!

Отговори
5 1
Шерлок Хоумс

Шерлок Хоумс

09.12.2020 | 18:38

Няма такива реакции. Ваксината се чака с огромно нетърпение на Острова. Всички са ентусиазирани и готови да си я поставят. Тестването на ваксините премина успешно и няма никакви тревожни реакции, които да спрат ваксинирането. Препечатването на заблуждаваща информация ви прави само съочастници в разпространението на лъжи.

Отговори
6 3
доктор ОхБоли

доктор ОхБоли

09.12.2020 | 18:27

Това е само началото.. После, ще стане ясно, че ваксините създават антитела само около 5-6 месеца. Т.е. ще трябва да си ги поставяме поне 2 пъти годишно.

Отговори
2 3
Нали

Нали

09.12.2020 | 20:33

Друго си е руската вакцина, продължава да действа дори и на умрелите!

Отговори
1 1
Значи

Значи

09.12.2020 | 17:02

дотук с ваксинацията при джипките. Щото ако чакаш те да те реанимират...

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?