Следвайте ни

Западът изумен: Спутник V e ефективен на 92%

viber icon

Руската ваксина Спутник V е дала феноменални резултати при медицинско изследване, публикувано в авторитетното списание The Lancet, което е базирано в Лондон, Ню Йорк и Пекин. Западни учени са установили ефективност от 92 процента на ваксината.

От инжектирани 16 500 души едва 16 са проявили симптоми на коронавирус. Нещо повече. Ефективността на Спутник достига  74 % още след първата доза.

За сравнение ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" имат ефективност от 95 процента. Тази на "Астра Зенека" около 70. Разбира се, компаниите спорят за тези цифри, тъй като се използват различни методи на изчисляване.

Списанието предупреждава английските специалисти да спрат с атаките срещу Спутник V. Отначало западните медици се отнасяха с огромно недоверие към руската ваксина.

Великобритания и ЕС засега не са поръчали от нея, но това не пречи на други 50 страни да са го направили. Включително и Унгария, която заяви 2 милиона дози в Москва, без да чака зелена светлина от Брюксел.

Спутник е и изгодна - 7 английски лири срещу 15 на  "Пфайзер" и 25 на "Модерна". Най-евтина - около 3 паунда, остава тази на "Астра Зенека", която има еднакъв механизъм на действие с руската ваксина. Учени дори разработват вариант двете да бъдат комбинирани, за което професор Кантарджиев съобщи първо пред "Марица".

Ваксинирането със Спутник при доброволци е продължило от 7 септември до 24 ноември. Обхванало е 21 977 възрастни, от които 16 501 са били действително инжектирани с чудото, а останалите с плацебо. Както написахме, едва 16 от ваксинираните са показали симптоми на COVID-19.

Интересни резултати и при най-възрастните. 2144 от доброволците са били над 60 години. При тях ефективността е 91,8 процента. Припомняме, някои страни не препоръчват "Астра Зенека" за тази набори.

"Забележителни резултати. Окачвам подобни и при китайската ваксина", призна доктор Джулиън Танг от Университета в Лестър, "Трябва да си признаем, че първите негативни реакции не са били оправдани".

Дали и нашите власти трябва да преосмилят политиката и да почукат на вратата на едно посолство срещу парк хотел "Москва" в София? Отговорът оставяме на вас. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Къ некой не стигна до 100 процента

Къ некой не стигна до 100 процента

02.02.2021 | 23:20

Да Ама 92 процента И аз щото съм фаталист и черна котка и грозна комшийка га ми пресече пътя не ми върви деня Рекох си Е па я ще бъда точно от тия 8 процента Нема съ ваксинирам

Отговори
0 1
сПУТник:

сПУТник:

02.02.2021 | 20:51

Чакаме с нетърпение русофобите с разбиващи опровержения.

Отговори
0 2
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

02.02.2021 | 19:52

При това положение,ако властимащите в България не поръчат тази руска ваксина,ще извършат углавно престъпление срещу собственият си народ.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай