Следвайте ни

Задължителна COVID "кошница" за всеки ученик на първия учебен ден

viber icon

С COVID „кошница“ и без пищни тържества и смесвания на потоци ще започне вторият пандемичен 15 септември.

В раницата на всеки ученик ще трябва да има смартфон - необходим не само при евентуална дистанционна форма на обучение, но и в клас заради въведените масово електронни уроци и упражнения

В ученическата чанта задължителни са също дезинфектантът и маската.

Учениците до 4-и клас включително няма да носят маските по време на учебния час, но трябва да ги слагат, когато излизат от класната стая. Маските няма да са задължителни и за децата от предучилищните групи в училищата.

Всички останали ученици от 5-и до 12-и клас ще са и на чиновете с предпазните маски, те са задължителни през целия ден и навсякъде в общите пространства на училищните сгради.

Според директори родителите трябва сериозно да поговорят с децата си за ползата и хигиената на маските заради масовите случаи през миналата учебна година, в които деца изпускат предпазното средство на пода, изтупват го и го слагат на устата си. Имало и куриози, в които съученици си разменят носените маски, защото едната била по-модерна от другата, пише "24часа".

Учителите ще използват маски постоянно в общите части.

Ваксинираните сами ще преценяват дали да ги носят и в класните стаи.

“Ще открием годината с 1-и клас, като помолим родителите да застанат зад строя на децата. Правим го за първи път, въпреки силните емоции на семействата, които искат да са плътно до малките. Останалите класове по график ще разпределим в класните стаи”, разказа за “24 часа” директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В много от училищата с първокласниците в класните стаи ще влиза само един родител, излъчен от всички, за да заснеме паметното за семействата събитие.

Санитарните възли ще се почистват почти след всяко междучасие. Дръжките на вратите ще се минават с дезинфектант. В 119-о училище преди началото и след края на часовете ще работят йонизиращи лампи. Всеки топъл есенен ден ще се използва за занятия на открито.

След старта на учебната година при наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние. Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция, или на областния кризисен щаб.

От Министерството на образованието и науката обявиха, че оценките и отсъствията на учениците в над 80% от класовете ще се вписват в електронни дневници през новата учебна година.

С хартиени ще продължат да работят учителите в едва 5669 от общо 32 587 паралелки в страната. Заявките за доставка на хартиени дневници са намалели повече от 2 пъти спрямо учебната 2020/2021 г.

2-3 пъти по-малко са поръчаните на хартия лични ученически картони, бележници и дневници и на групи в детските градини.

Досега МОН е отпуснало пари за електронни дневници в 1890 училища, а парите са осигурени по националната програма “Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование”. По нея се приемат заявки и през новата година.

От министерството гарантират, че всички ученици ще имат интернет по домовете си при онлайн обучение. Така ще се осигури масово включване в занятията от дистанция, ако се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Към юли без интернет връзка са над 34 000 деца

Ако семейство не може да си позволи таксата за интернет, тя ще се поема от училището. Парите ще са от спестените от режийни заради прекъсването на присъственото обучение през последните 2 пандемични години.

При онлайн занятия учителите пък ще продължат да получават допълнително по 30 лв. за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Севда

Севда

15.09.2021 | 06:23

Ами ако детето няма смартфон? Няма ли да учи. Нали присъствено ще се учи. Ако в училище ще се преподава чрез онлайн уроци, по-добре да са в къщи, за да не се заразяват. Недомислици!!!

Отговори
7 1
Shan

Shan

14.09.2021 | 21:38

Щом учениците ще са без въздух по цял ден трябва и учителите да са солидарни!

Отговори
11 2
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

14.09.2021 | 20:58

Zamit ma mo po zem man.,

Отговори
0 5
Който го е измислил това или преписа от някъде

Който го е измислил това или преписа от някъде

14.09.2021 | 20:21

Да се гръмне, че го чакат тежки дни.

Отговори
13 2
Чипиране първа фаза

Чипиране първа фаза

14.09.2021 | 20:21

Тепърва почва зомбирането, за образование не може и да става дума, създават се глупаци, които лесно да се управляват, никой не иска мислещи хора

Отговори
19 2
Как да създадем

Как да създадем

14.09.2021 | 20:11

Общество от хипохондрици. Урок 1.

Отговори
19 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?