Следвайте ни

За пример: Известен ортопед на първа линия срещу COVID-19 в „Пирогов“

viber icon

Известният български ортопед от „Пирогов“ проф. Диян Енчев изрази готовността си да се преквалифицира в реаниматор и да бъде на първа линия срещу коронавируса, спасявайки живота на хората.

„Става въпрос за честта на бялата престилка“, описа той в писмо готовността си заради евентуалната липса на медицински кадри, които да помагат в реанимациите.

Той обясни, че морални причини за неговото решение са учителите, които са го научили да бъде преди всичко лекар и заради примера, който ще даде на специализантите и младите медици.

По думите му писмото му е отзвук на случилото се преди няколко дни, когато част от съсловието заявиха, че не са достатъчно добре оборудвани и болниците нямат правилната подготовка да посрещнат заразените с COVID-19.

„Смятам, че ще дам кураж дори на колегите, които работят на първия фронт. Има млади колеги, които създадоха реанимация от нулата. Те направиха първата стъпка. Това са доброволци, които заслужават адмирации“, подчерта проф. Енчев пред Би Ти Ви. 

По думите му трудно ще стане качествен реаниматор за няколко дни, но ако се наложи – ще участват всички. Като пример той даде Италия, където в борбата с вируса са повикани дори лекари в пенсионна възраст.

Енчев обясни, че доброволците са два типа – млади хора без медицинско образование, които отговарят за дезинфекцията в болниците. Другите са медицински лица, изразили своята готовност да помагат в инфекциозните отделения.

„Има страх в лекарите, но това е съвсем нормално. И мен ме е страх“, сподели лекарят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?