Следвайте ни

За първи път от месеци в Турция: 80 починали от коронавирус

viber icon

Случаите на новия коронавирус в Турция през последните месеци остават стабилни, около 2400, но много специалисти предупреждават, че реалния брой в 83 милионната страна е в пъти повече.

Броят на загиналите до скоро беше в порядъка на 70, но постепенно започна да нараства и за първи път, през последните месеци този брой вчера достигна 81, като общо починалите вече са 10 639 души.

Ежедневно в страната, в последно време, се провеждат около 150 хиляди теста за COVID-19.

Данните показват, че броят на пациентите в критично състояние в момента е 2 564, като тази седмица 4,7% страдат от пневмония.

На фона на тази относително приемлива картина, Турското вътрешно министерство обяви снощи, че ще разшири инспекциите в цялата страна, за да ограничи разпространението на новия коронавирус, за да избегне трагично покачване на случаите, както е в Европа. 

Министерството изпрати наредба до областните управители на всички 81 провинции, като изложи нови мерки срещу пандемията.

Предвижда се от днес броят на екипите за сигурност, работещи на улици и пазари с най-много струпване на хора, да бъде увеличен, за да позволи по-ефективен контрол за спазване на мерките срещу Covid-19.

По време на инспекциите ще бъдат мобилизирани възможностите на местните администрации, всички общински служители по сигурността ще бъдат назначени за инспекции, особено по улици и търговски обекти.

Градският и междуградският обществен транспорт и такситата ще бъдат спирани един по един, за да бъдат инспектирани дали се спазват пандемичните мерки.

Като част от мерките тези, които нарушават карантинните условия, ще бъдат подложени на задължителна изолация в общежития или общежития, според министерството.

В сряда министерството заяви, че в съответствие с решението на президентството, взето за ограничаване на разпространението на вируса, закрити помещения, като кина и ресторанти, и всички работни обекти, ще затварят до 22 ч. 

Не се предвижда за сега ограничаване на предвижването между градовете, както и няма да се затварят границите на страната. 

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу снощи заяви, че той и семейството му са изписани от болницата, и ще продължи лечението си в къщи. Миналата събота той и семейството му бяха с положителен тест за COVID-19.

Вчера той заяви в Туитър :„Тестовете на жена ми и дъщеря ми вече са отрицателни“.

През тази седмица и кметът на Истанбул Икрем Имамоглу беше изписан от болницата с отрицателен тест за коронавирус. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гражданин

Гражданин

06.11.2020 | 13:02

Турция,с многомилионно население,с по-малък брой болни взима всякакви мерки да ограничи заразата! България, без лекари,мед.персонал,продължава да я кара разпуснато. Крайния резултат за нас разбира се,ще е трагичен!! Случващото се в момента,е геноцид спрямо народа!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?