Следвайте ни

Южноафриканският щам е в Солун, идва и у нас

viber icon

Това, че първи случай на южноафриканският щам на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у нас. Това каза пред БНР имунологът д-р Цветелина Великова от УМБАЛ „Лозенец” в София по повод инхформациите за изолирана мутация в Солун.

„Практиката показва, че дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет. Конкретно при този, но това се наблюдава и в други райони по света – в някои региони на Бразилия, Япония, във Великобритания също.

Вирусите постоянно мутират, възникват нови варианти. Целта на самите вируси е да бъдат по-заразни, по-адаптивни към промените и да могат да се разпространяват повече“, отбеляза д-р Великова. 

При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени. Притеснителното е, че всеки нов вариант на вируса потенциално се среща с възприемчиво население, заяви имунологът в предаването „Преди всички“.

Ние имаме имунитет срещу голяма част от аденовирусите, които сме срещали в нашето ежедневие. Това е една от причините за по-ниската ефективност на базираните на аденовируси ваксини, обясни д-р Великова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да го е.а

Да го е.а

01.02.2021 | 13:16

Ми то всяка страна си измисля щам.......

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай