49

Втори бустер срещу COVID-19 препоръча здравното министерство

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. 

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.: 

-          Имунокомпрометирани;

-          Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; 

-          Пациенти на хронична диализа;

-          Пациенти с онкохематологични заболявания;

-          Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

-          Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

-          Възрастни хора на и над 65 г. 

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19. 

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. (виж прикачения файл). 

Считано от понеделник, 27 юни,  Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата. 

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Тези номера в България не минават

Тези номера в България не минават

24.06.2022 | 17:26

Не се наядоха на долари тези западни организации. Заради мръсните долари убиват европейците.

Отговори
7 1
Мая

Мая

24.06.2022 | 19:11

То за това сме на тоя хал по смъртност. Нали от всичко разбираме. След месец нова вълна за съжаление и като имам предвид нивото на ваксинация д.пе да ни е яко.

Отговори
0 3
Какви бустерни дози бе лъжци

Какви бустерни дози бе лъжци

24.06.2022 | 17:18

Човек който го изпитвал вече не вярва на тези лъжи. Какво като съм напълно ваксиниран в момента пак съм коронясал и семейството ми също. Тези ваксини са пълна пародия на имунизация. Навярно са отрови с отложено действие. Омръзна ми да ни тровят с ваксини и постоянно да но само заразяват с различни видове биологично оръжие варианти на covid-19. Мръсни и алчни западни и краварски гадове!

Отговори
7 1
КУКУ

КУКУ

24.06.2022 | 15:39

Бях на София прайд и там лапах, щото см ваксиниан!

Отговори
2 4
КУКУ

КУКУ

24.06.2022 | 15:39

СЪМ

Отговори
3 1
Ку-ку като си го лапал

Ку-ку като си го лапал

24.06.2022 | 17:32

Не се ли задави или всичко изгълта про.стак.

Отговори
3 0
когааааа

когааааа

24.06.2022 | 14:03

направо в челата им ги шийте на зорлем коронясаните фенове

Отговори
2 4
По случай празника

По случай празника

24.06.2022 | 13:47

В задника

Отговори
2 3
ГЮРО

ГЮРО

24.06.2022 | 13:30

Аре пак ни погнаха с ваксата за ланския сняг. Спуснат им е план колко души трябва да бъдат осакатени и колко не. От "китайския" вирус не е останало нищо, но превтасали вакси има предостатъчно. Няма да ги хвърлят, я? И без това връзката им с вирусите е твърде "относителна".

Отговори
7 5

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?