Следвайте ни

Втора вълна от COVID-19 в Южна Корея, връщат мерките

viber icon

Южна Корея върна част от ограниченията, наложени заради коронавируса, заради ръста на новите случаи, пише "Ройтерс".

На страната се гледаше като на модел за справяне със заразата. Десетките нови случаи обаче притесниха властите.

От петък отново са затворени музеите, парковете и галериите. От компаниите се иска отново да въведат по-гъвкави условия на работа (включително от домовете). Ограниченията са основно в столицата Сеул, където са повечето нови случаи. Жителите бяха посъветвани да избягват големи събирания.

Мерките ще са в сила от утре до 14 юни.

Страната регистрира най-голямото увеличение на новите случаи с коронавирус за близо два месеца, обявиха властите, които се опитват да потушат новите огнища на фона на опасения от възникване на втора вълна. Това съобщават международните медии.
 

Южна Корея е разглеждана като световен модел за спиране разпространението на коронавируса.

От Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията уточниха, че днес са потвърдени 79 нови случая, с които се увеличават общо до 11 344. Повечето са в гъстонаселен район на столицата Сеул. Това представлява най-голямото увеличение от 81 случая на 5 април.

69 случая са засечени в склад на фирмата за електронна търговия Coupang в град западно от Сеул, поясниха от центровете. Около 4100 работници и клиенти, посетили склада, са под карантина. Властите очакват да продължат да растат новите случаи, свързани със склада. 


Южна Корея започна да разхлабва ограничителните мерки. Музеите и църквите отвориха врати, а професионалните спортове започнаха новите сезони по-рано този месец, но без присъствието на публика. Милиони ученици се върнаха в клас като част от постепенното отваряне на училищата.

Страната като цяло контролира разпространението на заразата с програмата "проследи, тествай и лекувай".

Междувременно Банката на Корея прогнозира първото годишно свиване на икономиката на страната от 90-те г. на миналия век. Банката намали основните лихви до рекордно ниско ниво.

Дванадесетата най-голяма икономика в света ще се свие до 0,2%, прогнозира банката, което е драматичен спад от прогнозата през февруари за 2,1% растеж. 


Основната лихва е намалена с 25 базисни пункта до 0,5%. Това е второто понижение за период от три месеца след изненадващите 50 базисни пункта до 0,75% през март.

БВП се сви с 1,4% на годишна база през първото тримесечие - най-големият спад от последната четвърт на 2008 г.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира икономиката на Южна Корея да се забави с 1,2% през 2020 г.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) по света има над 5,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 349 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 5,6 млн. случая и повече от 355 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 2,3 млн. души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?