Следвайте ни

Артисти скочиха срещу затварянето на сцените

Сдружение на независимите кина излиза на протест в столицата

viber icon

Неочаквано решение се взе през последното денонощие като превенция против разпространяването на Корона вирусът. По предложение на културния министър Боил Банов културните институции в страната като театри, кина, опери, галерии, концертни зали и прочее са затворени до второ нареждане. Идеята е да се избегне скупчването на много хора на едно място. Вместо да се приеме добре от гилдията обаче, стана точно обратното. Много от творците се изказаха против строгите мерки, особено когато други търговски обекти като молове, барове и ресторанти продължават да работят. Появиха се съмнения, че министерството използва случая, за да спре за известен период дотациите, които институциите получават при продадени билети.

В Пловдив вече е потвърдено преустановяването на представленията на Драматичен театър Пловдив.

Спектаклите в Държавна опера Пловдив също са отменени. Сред тях е и дългоочакваният мюзикъл „Исус Христос суперзвезда“, чиято премиера трябваше да се състои на 13-ти март.

„Не можем да дадем отговор кога ще се състои премиерата. В абсолютен нокаут сме, защото не знаем кога ще има дата за нас. Сцената в „Борис Христов“ не е само за операта и датите са запазени с месеци напред. С колегите се чувстваме като в блато. За мен това решение е абсурдно, плитко и грозно и най-малкото целенасочено. Трудът на изключително много хора в цялата страна е закопан. Как ще се изхранват те? Не се говори за компенсация, за финансова инжекция, а когато се взимат подобни действия, трябва да се помисли за хората, които няма как да се изхранват, защото сме на делегиран бюджет.

Единственият въпрос е защо не се затворят градският транспорт, моловете, магазините? Снощи излязох и видях как всички заведения са пълни, хората са нос до нос и се забавляват. Как от Министерството решиха, че само културните институции ще разнесат вируса?“, пита режисьорът на мюзикъла Веселка Кунчева.

В същото време Градска художествена галерия все още чака разпореждането от страна на Общината, защото тя не работи под крилото на Министерството. Днес областният омбудсман и комисиите са на съвещание и се чака до часове да излязат с официално решение за галериите. Според директора на Градската галерия Красимир Линков е добре да се вземат нужните превантивни мерки, преди да е станало твърде късно за адекватна реакция.

Кукленият театър ще продължи репетиции, но няма да изкара премиерата, която бе отредена за 15-ти и ще върне парите на всички закупили билети. Директорът на куклите Виктор Бойчев заяви, че заповед за прекратяване дейността на театъра не е получил.

Аз не мога да изгоня на улицата хората, защото някой така е казал. Защо Министерски съвет реши министърът на здравеопазването да издаде заповедта? Как сега ще се навакса бюджетът? Прекалено голямо внимание се обръща на нещо, което ще отмине, както отмина свинския грип, лудата крава и подобни. Това са номера и е проблем на властта. Властта е решила в Пловдив да има държавен куклен театър, нейна е отговорността да го издържа.“, заяви Виктор Бойчев.

Първоначалната идея на Lucky дом на киното е била да не затваря врати за посетители, но след разпространената заповед от днес то не работи. Кинаджиите не са съгласни с наложената им рестрикция, затова днес Сдружение на независимите кина, в което влиза и пловдивското, ще протестира в столицата. Според Борислав Лалев превенциите са недопустими, при положение, че в ресторантите и търговските центрове има много по-голям поток на хора.

Поради това се отлага и София филм фест, като има голяма вероятност въобще да не се състои. Всичко зависи как ще се развие заразата.

В Пазарджик Драматично-куклен театър „Константин Величков“ излезе с официална позиция, че поради решението на Министерството всички постановки се отлагат за неопределен период от време. Същото е положението и в Смолян. Родопският драматичен театър е затворен до края на март или до второ нареждане.

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново също продължава да репетира, но представленията няма да се играят. Падат и предстоящите турнета из страната. Актьорът Иван Митев сподели, че всички в храма на Мелпомена са много объркани. Не знаят какво ще правят, след като толкова много представления вече са откупени. В старата столица Общината е отменила дори празниците на града на 22-март.

Софийските театри също хлопват врати един по един. Сред тях е и Нов театър - НДК с директор Бойко Илиев. Г-н Илиев сподели за медията ни, че театърът е бил „запечатан“ след заповед на Министерството на Културата и Министерството на здравеопазването, както и от ръководството на Националния дворец на културата. За сега администрацията и творческият екип на театъра не са получили информация до кога ще продължат превантивните мерки.

„Демонстративното „спасяване“ на българския народ достигна неподозирани висоти. Не искам да бъда „спасяван“. Искам да живея пълноценно! Искам моят живот да има смисъл, а не да вегетира в ресторанти, барове, молове... Не затваряйте театрите, концертните зали, кината! Всяка секунда от нашия живот е безценна! Не я пропилявайте преди да сме отлетели завинаги!“, каза той.

Снимка на корицата: Паулина Гегова

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?