Следвайте ни

Всеки втори се чувства самотен след година пандемия

viber icon

Социологическо проучване показа, че след година на пандемия с притеснения и тревоги за COVID-19, хората се чувстват самотни и казват, че тяхното емоционално и психическо състояние се влошава.

Резултатите от проучване, проведено в Турция, под ръководството на Вейсел Бозкурт, преподавател в Истанбулския университет и член на Съвета за социални науки на Министерството на здравеопазването, показват че  51 процента от анкетираните се чувстват самотни. 

Проучването е озаглавено „Ефектът на пандемията върху настроението на общността и семейните отношения“.

Докато процентът на онези, които постоянно се чувстват уморени и изтощени, е бил 39% през април 2020 г., този процент се е увеличил до 65% през април 2021 г. Проучването показва, че докато делът на тези, които са доволни от живота си, е 60 процента през април 2020 г., през април 2021 този процент намалява до 44 процента.

Според резултатите от изследването, проведено с 9 129 души, се наблюдава, че страхът от смърт се увеличава за една година. Докато процентът на тези, които са се страхували от смърт, е бил 28 процента миналата година, този процент се е увеличил до 42 процента през тази година.

Изследването отбелязва, че две трети от хората се страхуват да не загубят близките си, а процентът на тези, които мислят, че не могат да контролират живота си, е 44 процента.

Процентът на тези, които казват, че техните семейни връзки са били укрепени по време на пандемията, също намалява.

Дългите периоди на принудителна изолация, липса на социални и емоционални контакти са основната причина за психологическите разстройства, които тепърва ще бъдат констатирани, споделят специалистите. 
 
 
 

 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?