Следвайте ни

Всеки втори германец е готов да се ваксинира срещу Covid-19

Всеки пети няма намерение да го стори

viber icon

В допитването са участвали общо 2056 души. Всеки четвърти твърди, че може би ще се ваксинира срещу Covid-19, а всеки пети би отказал ваксинация. Мъжете са по-склонни да се ваксинират от жените, сочат още данните от проучването.

Според експертите, масовата имунизация срещу Ковид-19 ще е възможна най-рано в началото на 2021 година. Не е изключено обаче създаването на ваксина да отнеме години.

Ваксината няма да е задължителна

По време на пандемията в социалните мрежи се разпространяваха различни слухове и спекулации относно въвеждането на задължителна имунизация. От средите на германското правителство на няколко пъти заявиха, че ваксинацията срещу коронавирус няма да е задължителна.

 

Законът за защита от инфекции силно ограничава възможността за задължителни ваксинации: те не могат да бъдат наложени от федералното правителство.

Подобно решение би могло да се прокара само със съгласието на Съвета на Федерацията - това е горната камара на германския парламент, в която са представени и правителствата на всички федерални провинции. Освен това решението не може да засяга всички граждани, а само „застрашени части от населението“, както е казано в закона.

Кога са оправдани задължителни ваксинации?

Задължителните ваксинации са възможни само по изключение. В противен случай те биха влезли в противоречие с Конституцията на Германия, където се казва: „Всеки има право на живот и физическа неприкосновеност“.

От март тази година в страната бе въведено задължително ваксиниране срещу дребна шарка (морбили) за всички деца, които ходят на детска градина и училище, поради това, че случаите на това силно заразно заболяване се разпространиха силно, пише факти.бг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?