Следвайте ни

Всеки девети в болница заради COVID-19 е починал

Пловдивската "Св. Георги" лекувала най-много пациенти след "Пирогов"

viber icon

Всеки девети, който се е лекувал от COVID-19 в болница е починал. Изчисленията на "Индекс на болниците" показват, че смъртността за първите шест месеца на пандемията в лечебни заведения е 11,47 %.

Пловдивското лечебно заведение "Св. Георги" пък се нарежда на второ място след "Пирогов" в София по най-много лекувани пациенти. През университетската болница в града под тепетата са преминали 273 заразени, което е само с 51 души по-малко отколкото в "Пирогов". Това означава, че една от основните тежести по време на пандемията е минала именно през ръцете на пловдивските медици. Първи в борбата със заразата в града под тепетата започнаха да се борят именно УМБАЛ "Св. Георги", УМБАЛ "Каспела" и УМБАЛ "Пълмед". Останалите болници с разрастване на заразата поетапно се притекоха на помощ. Другите лечебни заведения в страната, които най-често са били на първа линия, са столичната "Св. Анна", "Св. Марина" - Варна и "Д-р Ив. Селимински" - Сливен.

Лекуваните от коронавирус пациенти в болнична обстановка са били разпределени общо в 102 клиники в страната, като повечето от тях са били в големите държавни болници в областните градове. От анализа става ясно още, че над 100 заразени с инфекцията е имало общо в 16 болници, като всички са били държавни или общински. По-малко участие в лечението на пациентите с COVID-19 са взели частните болници. Само в една от тях пациентите за шестте месеца са били над 50, а в пет - над 40.

Макар средната смъртност за шестте месеца до септември да е била 11,47 на сто, тя е варирала от 0 до 100% в отделните лечебни заведения, подчертават от "Индекс на пациента". Граничните стойности се дължат най-вече на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с COVID-19. В университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи, средната смъртност е надвишавала 17 на сто, а в отделни областни лечебни заведения този показател е достигал до 25 на сто. Смъртността на лекуваните в УМБАЛ "Св. Георги" е 14,28%. В УМБАЛ "Каспела" например, е доста по-ниска 1,63%, но там и приетите болни с коронавирус са почти пет пъти по-малко - 61. В МБАЛ МК "Св. Иван Рилски" пък при приети 46 заразени смъртните случаи са 6, 52 на сто, а в МБАЛ "Св. Мина" - 2,43 на сто при 41 приети.  

Според проучване, публикувано в медицинското списание "Лансет" през юли, смъртността в 920 болници в Германия е била 22 на сто. Проучването е било извършено в периода 26 февруари - 19 април, като е обхванало 10 021 хоспитализирани пациенти. От тях 2229 са починали.

Подобни са резултатите и за Англия. Според официалната система за наблюдение на пандемията в Обединеното Кралство от 22 март до 9 октомври в болниците в Англия са били хоспитализирани 123 553 души, засегнати от коронавируса, а броят на починалите е бил приблизително 30 000, което означава, че смъртността е била около 24 на сто.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Конспиратор

Конспиратор

14.10.2020 | 08:56

Пари играят, Много бързо,болни се интубират,това ги убива,даже и хидроксихлорохина. СЗО са за съд. При интубация се вкарват микроби и бактерии,от там нататък нещата са ясни. Геноцид.

Отговори
1 0
крива система

крива система

14.10.2020 | 07:13

Или болните не се лекуват както по света, или всички починали ги пишат с коронавирус....Пак някакви пари решават.....

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?