1553
Следвайте ни

Води ли ваксината до безплодие? Говори наш професор от САЩ

viber icon

Изрично няма как РНК-ваксините да доведат до стерилитет. На практика това не се наблюдава. Когато се провеждаха изпитанията на ваксините миналата година – едно от нещата, които се следяха, е качеството на спермата у мъжете. Това не показа никакви отклонения", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Петър Стоилов от Катедрата по биохимия в университета Западна Вирджиния.

Той е категоричен, че препаратите срещу коронавирус не предизвикват усложнения при бременност. Според експерта няма и вероятност масовата ваксинация да доведе до нови по-опасни варианти на вируса.

Твърдението на френския вирусолог Люк Монтание, че антитела, създадени от ваксината, принуждават вируса да намери друго решение, обаче се оспорва от експерти от целия свят. Сред тях и проф. Петър Стоилов от катедрата по биохимия в университета Западна Вирджиния.

"На практика няма някакви доказателства за това. Всъщност доказателствата показват, че това не е вярно", посочи проф. Стоилов.

В момента проф. Стоилов ръководи екип, който се занимава със секвенирането на новите варианти в Западна Вирджиния. Експертизата му показва, че те са се появили преди създаването на ваксините или преди те да станат широко достъпни. Категоричен е, че възникването им става на случаен принцип.

"Това, което правят ваксините, е спирането на разпространението на вируса, като ограничават броя на хората, които могат да се заразят с него. Това намалява шансовете на вируса да мутира и съответно да създаде нови варианти", обясни биохимикът.

Той е сигурен: единственият начин да бъде преборена пандемията е масовата имунизация в целия свят, а всички препарати срещу Ковид-19, включително РНК ваксините, са безопасни.

"Тя е доста по-безопасна от стандартните ваксини. Тя не е нова технология. РНК-ваксините се разработват повече от 20 години. Не са популярни сигурно сред населението, защото отне много време и усилия ние да се уверим в това, че те са безопасни. Да разработим технологията, така че да се избягват страничните ефекти", изтъкна проф. Стоилов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

един създава отровата - вирусът, а друг противоотровата - ваксината

един създава отровата - вирусът, а друг противоотровата - ваксината

26.11.2021 | 23:38

не е изключено да е едно и също лице, но така или иначе - трябва ти противоотрова - ваксина

Отговори
4 4
НЯКЪВ НЕ МУ СТАВА - ВАКСИНАТА МУ БИЛА ВИНОВНА

НЯКЪВ НЕ МУ СТАВА - ВАКСИНАТА МУ БИЛА ВИНОВНА

27.11.2021 | 00:15

НА РАКЕТАТА Й БИЛ КРИВ КОСМОСА

Отговори
1 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?