Следвайте ни

Води ли до стерилитет ваксината срещу COVID-19

viber icon

Няма такава ваксина в историята на медицината, която причинява стерилитет. Това заяви проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата", която се състоя в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца.

"Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани", съобщи професорът.

На въпроса могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че "във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки".

Тя обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза.

"За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор. За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно", подчерта проф. Александрова.

Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може "да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори - не за вариант, а за щам".

Проф. Радостина Александрова коментира още, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стерилитета

Стерилитета

13.09.2021 | 20:40

Е един от страничните ефекти на преждевременната смъ-рт

Отговори
2 0
добре

добре

13.09.2021 | 19:44

Но тя не отговаря на въпросите. Това, че няма канцерогенни вещества, не означава, че не може да причини рак. РНК манджите, които съдържат, могат гьотере да докарат рак. Да, РНК-то не може да влезе в ядрото на клетката. То се използва от рибозомите, за да се синтезира и модифицира ДНК. Честито! А ДНК-то се вкарва в ядрото.

Отговори
3 0
Ross

Ross

13.09.2021 | 16:25

България е на първо място във Вселената по брой на дофтури професори и разни математици. И едно е общото между тях. Големи специалисти по вируси с корони. Колкото повече тия търгаши ни говорят за "ползата" от бъркоча наречен "ваксина" , толкова повече ние не вярваме в нея. В България професор , особено имунолог и математик стана мръсна дума и синоним на търгаш който ще продаде и майка за това да го покажат по телевизора или да му напишат името в парц'л като вк марица

Отговори
6 2
Щом си подписал

Щом си подписал

13.09.2021 | 15:53

Може много да ти говорят, но щом си се подписал, сам си се натресъл. После може друго да се окаже.

Отговори
5 3
Малеййй

Малеййй

13.09.2021 | 15:03

От 250 милионен ФАЩ имат само 100 000 от третия пол малко бремени и много с вакса Разбирате ли Само 100 000 Къва полова мощ имат тея бе То само ена маала от наште водки има повече Бремени

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?