2374
Следвайте ни

Витамин D намалява двойно смъртността и престоя в болница с коронавирус

viber icon

Добавките с витамин D са ефективни за намаляване на смъртните случаи и хоспитализации при пациенти с COVID-19, сочи турско проучване, проведено от елитния медицински факултет Джерахпаша на университета в Истанбул. Резултатите са публикувани в списание Nutrients.

Проучването е проведено върху 210 заразени с коронавирус, лекувани в болницата на Джерахпаша. Установено е, че смъртните случаи от COVID-19 сред пациентите, приемащи добавки с витамин D, са намалели с повече от два пъти, а продължителността на болничния престой също е намалена с 1,9 пъти.

Като част от проучването, на 163 от 210 пациенти е бил прилаган витамин D, докато на останалите не са били давани добавки. Добавките повишили нивото на витамина до над 30 нанограма/децилитра (ng-dl) при тези, които са били част от експерименталната група.

Авторите на изследването припомнят, че витамин D вече е бил използван при лечението на туберкулоза и посочват по-ранни проучвания, които свързват ниските нива на витамин D в организма с повишена вероятност за различни инфекции от грип до бактериална вагиноза и HIV вирус. Учените твърдят, че витаминът има способността да регулира имунния отговор на организма и да смекчава хода на острите инфекции.

Професор Мустафа Саит Гьонен, координатор на изследването и декан на факултета, казва, че са измервали нивата на витамин D сред участниците и са прилагали добавки в продължение на 14 дни на пациенти с ниски нива на витамина.

Проф. Мустафа Саит Гьонен (АА)

„Проверихме и данните на още 867 пациенти с COVID-19. В крайна сметка стигнахме до заключението, че добавката намалява смъртността и престоя в болница“, каза той за Анадолската агенция. 

Според Гьонен тяхното проучване подчертава, че витаминът трябва да бъде включен в програмите за лечение на коронавирус.

„Витамините са от съществено значение за организмите, но те се доставят най-вече чрез приема на храна. Витамин D е изключение и нивата му са ниски в храните. Повечето витамин D може да се получи чрез слънчева светлина и затова е важно да бъдете изложени на слънчева светлина, поне между 11 сутринта и 15 часа през лятото, до три пъти седмично и за периоди до 20 минути“, подчерта той.

Гьонен каза, че нивата на витамина са ниски, особено сред хората в големите градове, работещи в сгради с ниски нива на излагане на слънчева светлина. Въпреки това той предупреждава, че прекомерното добавяне на витамин D също има странични ефекти като камъни в бъбреците и ранно стареене.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ЕТО ВИ ОЩЕ ЦИТАТИ ОТ МАРИЦА ЗА КОМЕНТАР

ЕТО ВИ ОЩЕ ЦИТАТИ ОТ МАРИЦА ЗА КОМЕНТАР

29.11.2021 | 22:03

19 души от Пловдив и региона са починали от коронавирус в рамките на три дни. Това сочи справката на Регионалната здравна инспекция за дните от петък до неделя.Починалите са от 52 до 87-годишна възраст. При мъж на 55 и жена на 52 не са отразени придружаващи заболявания. Трима загубили битката с инфекцията, са били ваксинирани – мъже на 72 и 82 г. и жена на 81. Останалите са нямали имунизация.

Отговори
0 0
В ТОЯ ЦИТАТ НЕ ПИШЕ ДА НЯМА СМЪРТНОСТ - КВО ТОЛКОВА СЕ КЕФИТЕ?

В ТОЯ ЦИТАТ НЕ ПИШЕ ДА НЯМА СМЪРТНОСТ - КВО ТОЛКОВА СЕ КЕФИТЕ?

29.11.2021 | 21:58

Установено е, че смъртните случаи от COVID-19 сред пациентите, приемащи добавки с витамин D, са намалели с повече от два пъти, а продължителността на болничния престой също е намалена с 1,9 пъти.

Отговори
0 0
В ТОЯ ЦИТАТ НЕ ПИШЕ ДА НЯМА СМЪРТНОСТ - КВО ТОЛКОВА СЕ КЕФИТЕ?

В ТОЯ ЦИТАТ НЕ ПИШЕ ДА НЯМА СМЪРТНОСТ - КВО ТОЛКОВА СЕ КЕФИТЕ?

29.11.2021 | 22:00

ТРИМА УМРЕЛИ НА ДЕН ПРИ КАТАСТРОФИ - ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, А 100 ОТ КОВИДА - НЯМА ПРОБЛЕМ. КЪДЕ Е ЛОГИКАТА?

Отговори
1 1
Ашкоулсун Машала Мархаба Чок Професоре

Ашкоулсун Машала Мархаба Чок Професоре

29.11.2021 | 19:58

ЛЕЛЕ Чайчето на Мангъра победи Ваксата и поби знамето на победата над фирмените чифутски фарма компаний банки борси застрахователни офисчета и на СЗО то в газа Малейиииии Ко стана бе Гюнет Сюнет паша ефенди Професор чок баш Гювендио ти ни съсипа акцийте чабоджак със идно витаминче Ашкоулсун Машалах ефенди Удари нъ в земята нас чифутите дето цели две години Вакса продаваме и за чепик дето не става Само за трандафор Ашкоулсун

Отговори
1 2
Леле

Леле

29.11.2021 | 18:43

210 души е мн малка извадка.

Отговори
0 2
ГЮРО

ГЮРО

29.11.2021 | 17:27

Ами то ще излезе, че витамин ДЕ е по-ефикасен от т.н. ваксини? Не мое да баде! Антиваксърски мохабети.

Отговори
3 3
витамин Де

витамин Де

29.11.2021 | 19:53

Никакви ваксини, бягайте на слънчеви бани!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?