Следвайте ни

Вирусолог: Скочи броят на заразените, защото тестовете са повече

viber icon

Kарантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за по-дълъг период от време. Това заяви пред bTV вирусологът акад. Ангел Гълъбов. 

За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено.

"Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгара на първата вълна", каза акад. Гълъбов. 

Tой подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.

„Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той.

Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина. Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?