49

Вирусът настъпва, най-големите морски градове влязоха в жълтата зона

Все по-висока е заболеваемостта от коронавирус по морето. Варна и Бургас влязоха в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди заразени на двуседмична база, сочи показва справка в данните на здравните власти. Миналата седмица София бе първата област, която прекрачи прага и премина в жълтата зона, а сега морските области я последваха. 

74.42 на 100 хиляди души стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 за страната, като през последните дни тенденцията е за трайно повишаване.

Габрово, Враца, Перник и София област са областите, в които заболеваемостта е над 50 на 100 хиляди и вероятно ще са следващите в жълтата зона. 

Цяла България е в нулевия светлосин етап и в картата на епидемичната обстановка по региони. Очаква се ситуацията да се задържи стабилна.  

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19: 

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
цирк

цирк

05.07.2022 | 06:55

всичко е цирк и измама господа, не се връзвайте, кромид и локдунтите са им новия инструмент. има адска инфлация, горивата ще стигнат 4лв, искат да ни затворят очите и да ни карат да мислим за друго!

Отговори
0 0
коко

коко

05.07.2022 | 05:29

Лъжата настъпва!

Отговори
2 0
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

04.07.2022 | 15:01

Забранете фалшивите ПъЦъРъ тестове и няма да откриете и един сериозно болен от Ковид. Омикронът ликвидира епидемията, но мутрите с парцали на мутрите през цялото време се появяваха пред публика с намордниците, за да ни напомнят, че така лесно няма да ни оставят на мира. Ай сиктир, бе келемета!

Отговори
2 0
Ваня

Ваня

04.07.2022 | 12:25

Спим, спим ли спим дълбок сън зимен. Ще си ни мачкат, като хлебарки по един или друг начин колкото си искат.

Отговори
5 0
Коронка

Коронка

04.07.2022 | 11:56

А като се домъкнаха от Украйна вирус нямаше, сега има аха

Отговори
7 1
коста

коста

04.07.2022 | 12:11

прав си пич

Отговори
5 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?