Следвайте ни

Вижте симптомите на COVID-19 в четвъртата вълна

viber icon

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, съобщават от пресслужбата на Военномедицинска академия /ВМА/.

"И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора", коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса. 

По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност, пишат от ВМА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Ко му се 6ака на чифута Бирник бе като баща си дедо си и цялата им пас

Ко му се 6ака на чифута Бирник бе като баща си дедо си и цялата им пас

24.08.2021 | 13:52

И ти чифута с чепика шъ събираш глоби от цървулите Тъй ли бе чифутска лой за сапун Вече си мъртъв Мамицата ти чифутска кръвопиец

Отговори
7 5
кукуку

кукуку

24.08.2021 | 15:08

йукуукукукук

Отговори
3 3
ЯНАКИ

ЯНАКИ

24.08.2021 | 13:35

Един от най-важните - сюргюн, а ОСНОВЕН - тотално оглупяване и ступор на мозъчната дейност.

Отговори
8 4
кукуку

кукуку

24.08.2021 | 15:08

тролчее

Отговори
2 4
кафяво ковид-арско

кафяво ковид-арско

24.08.2021 | 16:00

И аз имам сюргюн, ама май е от водата, пия от чешмата престояла, в жегата пия здраво, после пърдя, като кон, докато и не омажа гащите, затова и понякога припкам по улицата, за да се прибера!

Отговори
2 1
98642246

98642246

24.08.2021 | 13:26

Г лупака Ганьо и мерки! Две абсолютно несъвместими неща! Мерките трябва да се контролират с глоби! Само така ц ървулите ще спазват!

Отговори
6 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?