2374
Следвайте ни

Вижте как работят COVID тестовете за деца ВИДЕО

viber icon

Връщането на учениците в клас ще бъде обявено, поне два дни предварително, обявиха от образователното министерство. Преди да посочат конкретна дата за присъствено обучение, здравните власти трябва да определят теста, който ще се прилага на децата.

Как изглежда един от тестовете, които покриват критериите на образователното министерство и колко достоверно е изследването?

Лекари и вносители на медицински изделия са категорични, че тестовете за деца са напълно щадящи и са с над 95 процента чувствителност. Специалисти сравняват ефективността им с тази на антигенните тестове. Експерти споделят, че този вид тестване се прилага не само на деца, но и за масово тестване на големи групи хора.

Епруветка, контейнер и тест касета. Така изглежда един от одобрените варианти за тестване на деца у нас. От фирмата вносител уверяват, че процедурата отнема няколко минути и демонстрират.

„Епруветката се дава на детето, което съответно отделя слюнка в контейнера до достигането на маркерната линия”, обяснява д-р Михаела Бонева.

След като е събрано достатъчно количество  се минава към стъпка 2 – накапват се три капчици. След 10 минути има и резултат. Всеки един тест, при който няма контролна линия се счита за невалиден.

А според лекари това е най-добрият вариант за  масово тестване на деца.

PCR тестът остава най-категоричният метод за дигностика, казват специалисти, но ефективността на тези тестове също е достатъчно висока, предаде NOVA.

„Самите тестове са с много висока специфичност и чувствителност. Имаше много изследвания, които показаха, че слюнката също е надежден източник на вируса, когато има зараза”, обясни проф. Ива Христова.

Подобен тип тестване се прилага отдавна в много страни, твърдят специалисти и са убедени, че това е най-подходящият начин децата отново да се върнат в училище.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

въпрос доказващ, че липсата на знания не е от онлайна, а по-отдавна

въпрос доказващ, че липсата на знания не е от онлайна, а по-отдавна

28.10.2021 | 21:29

колко точки определят една равнина?

Отговори
0 1
може ли да пръднем, а не да плюем

може ли да пръднем, а не да плюем

28.10.2021 | 21:26

изкаме този метод , той е по-щадящ

Отговори
2 0
Няма кой

Няма кой

28.10.2021 | 21:20

Да се върже.

Отговори
2 0
конспирация

конспирация

28.10.2021 | 20:52

Първо бе КОВИД, а после ваксината. Ако някой иска да те убие, ще го направи с първото, а с ваксината, ако си плащаш ще ти разреши да живееш. Логиката сочи, че ще оцелеят ваксинираните

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?