Следвайте ни

Първо в "Марица": Вижте на 3D лабораторията за COVID-19 в Пловдив

Архитекти и строители си подадоха ръка и задачата е изпълнена в рекордно кратък срок

viber icon

Пловдивски проектанти и строители работиха ударно в последните 10 дни, за да реализират новата лаборатория за изследване на COVID-19. Тя ще отвори врати в понеделник – 13 април 2020 г. и се намира на територията на УМБАЛ „Свети Георги”, непосредствено до Инфекциозна клиника. Факт е, че лабораторията беше построена за седмица. 

„Независимо от дъждовното време, работихме 10 до 15 часа на ден. Вчера започна полагането на настилките по стените и тавана на лабораторията – хетерогенна PVC настилка със зазимяване (хомогенно винилово покритие)”, уточни за „Марица” главният изпълнител инж. Мирослав Илиев, собственик на строителна компания „МАИ-ГРУП”.

Конструкцията на лабораторията е метална, като външната й част е изпълнена с термопанели, а вътрешната – с KNAUF системи. Стените и подовете на лабораторията са гладки и непромокаеми, което гарантира лесното им почистване и дезинфекция. В лабораторни помещения № 2 и 3 е предвидена съответно и по-висок клас подова настилка със заземяване с цел предпазване на уредите. Сградата е реализирана при спазване на всички международни нормативни изисквания, въведени за сгради от подобен клас, уточниха от „МАИ-ГРУП”.

Новият център включва четири лабораторни помещения и лекарски кабинет. Проектът на сградата е дарен от „Арконт дизайн”, уточни водещият проектант арх. Христина Стефанова. В сградата има три лабораторни работни помещения, свързани помежду си. В първото помещение ще се приемат и регистрират пробите. Във второто помещение се извършва първичната обработка на материалите и екстракцията на нуклеиновата киселина, а в третото – генетичното изследване PCR. Там се обособяват две отделни зони: зона А за приготвяне на реагентите и зона Б – за амплификация на нуклеиновите киселини и доказване на продукта. В сградата ще работят лекар-вирусолог, биолог, лаборант и санитар.

Припомняме, че липсата на лаборатория за тестване на пациенти с коронавирус в Пловдив предизвика негодуванието на здравните власти и „Националния оперативен щаб”. Стигна се и до критики към Медицинския университет в града, който разполага с база и професионалисти, но не е създал до този момент лаборатория. „Очакваме новата лаборатория за тестване на пациенти с коронавирус да заработи в понеделник”, заяви  изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов. Стойността на лабораторията е приблизително 307 000 лева, като средствата бяха осигурени от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?