Следвайте ни

ВИДЕО Здравният министър с последни данни за вихъра на COVID-19 в училищата

Един от големите рискове е умората на медици ни, категоричен е Костадин Ангелов

viber icon

117 ученици са установени с коронавирус от началото на учебната година. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на първата пресконференция на Националният оперативен щаб /НОЩ/ след няколкомесечно прекъсване.

8415 болнични легла има за пациенти с COVID-19, 1108 са местата от тях за болни, нуждаещи се от интензивни грижи.

Един от най-големите потенциални рискове за здравната ни система са недостатъчният брой на медиците, умората им и ежедневния ръст на заразата сред тях. 

5,6 процента е заразата у нас - и сред медиците, и сред останалото общество, каза здравния министър.

227 са активните случаи, 189 са на домашно лечение, двама са в интензивни структури към 30 септември, уточни той.

Децата в детски градини с коронавирус са 12, 14 учители в детски градини, 72 учители в училищата, 49 в детските градини и 20 в училищата неучилищен персонал.

539 хлапета в детските градини са под карантина, 4443 са те в училищата.

Децата в един клас се разглеждат като една единица. Ето защо, когато са в класната стая, учениците могат да не носят маски. Има ли положителен случай в този клас - всички са под 14-дневна карантина, припомни принципите здравният министър.

Хипотезите, които се лансираха в началото на учебната година от родителските организации от рода на това, че на децата им се намалява количеството кислород заради предпазната маска, са несериозни, категоричен е Костадин Ангелов. Тогава хирурзите биха имали непоправими щети върху здравето си, тъй като за тях този елемент е задължителен по време на операциите.

Колкото повече заразени имаме, толкова по-трудно ще става проследяването им от РЗИ, призна здравният министър. Има опция здравните инспекции по места да наемат на граждански договори допълнителен персонал. Министерство на здравеопазването ще отпуска допълнително финансиране за това. РЗИ-тата по места работят изключително весотдайно. Голяма част от служителите там дори не са почивали през лятото, похвали ги министърът.

Брифингите ще се провеждат вече всеки четвъртък и тръгват отново по заръка на премиера Бойко Борисов с аргумент „да се представя актуална информация за епидемичната обстановка” с оглед на това, че настъпват и сезонните вируси. 

Снимка Ивайло Йолчев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

lekar

lekar

01.10.2020 | 16:30

Ами тествайте учениците и децата от градините и бройката ще стане мнооооого по-голяма.Сега само карантина на контактните, а родителите им и домашните си ходят свободно и тестване няма. Щеше да е смешно, ако не е гротескно.

Отговори
0 0
Циркът е отново в нашия град.

Циркът е отново в нашия град.

01.10.2020 | 10:34

Менажерията се завърна.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?