Следвайте ни

ВИДЕО Здравният министър апелира: Да устоим само 10 дни, за да победим!

Ситуацията към момента не предполага отваряне на детските градини и яслите

viber icon

В момента у нас няма черна област със заболеваемост над 1000 души на 100 000, но въпреки това е много рано е да се правят изводи за успех. В следващите 10 дни трябва да постигнем заедно успеха, който искаме да дойде с наложените мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг относно разпространението на COVID-19 у нас.

Участие в него взеха също директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, директорът на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов и болнични директори.

Към настоящия момент данните не ни водят към решение за отваряне на детските градини и яслите, допълни проф. Ангелов.

Според него ходът на заразата протича много непредвидимо. Нека не се отказваме по средата на пътя, нека прекараме оставащите 10 дни от наложените мерки в партньорство и да проявим разбиране към тяхната необходимост, да загърбим политическите страсти, да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Само 10 дни!“, апелира здравният министър.

Натискът е огромен, хората са разделени - някои не ни вярват, други ни обичат. Едни ни критикуват, други казват, че сме либерални, трети не вярват в съществуването на коронавируса. Вероятно всеки от тях е прав. Ние трябва да намерим този баланс, който е много крехък! Виждате какво става в цяла Европа. Този вирус опровергава всяко едно твърдение, коментира министърът.

Цифрите от изминалото денонощие са надеждата, която ни трябва в тази битка, каза проф. Ангелов. 7445 са положителните проби сред медицинския персонал, 228 са в болница, 27 са в интензивни структури.

52% от леглата за пациенти с неусложнено състояние са заети, 42% са заетите легла за интензивни грижи.

В Шумен 85% от леглата са заети, висока е заетостта им и в Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен и Разград.

Според данните, изнесени от проф. Кантарджиев, епидемичната ситуация в Европа е доста сложна. 554 на 100 000 са заразени и сме на 9-о място в ЕС за последните 14 дни. По този показател сме на трето място на Балканския полуостров.

По смъртност, за съжаление, сме на второ място в ЕС.

През последните 10 дни има крехка тенденция за намаляване общия брой на случаите у нас, допълни проф. Кантарджиев.

В края на ноември 830 на 100 000, 657 на 100 000 е заболеваемостта в столицата през последната седмица.

В Габрово има продължаващо повишаване на случаите за съжаление, допълни професорът.

Аз се предпазвам от категорични мнения, защото всички прогнози до момента сбъркаха, заяви проф. Ангелов. Ситуацията е много динамична и изисква едно надлъгване с вируса, за да го победим. Мисля, че ще успеем. Надеждата идва с ваксините - ако дотогава правилно проведем политиката и всеки от нас стане лекар, като изпълнява насоките на лекарите.

Богдан Кирилов заяви, че имаме гаранция за получаване на заявените от нас ваксини. И допълни, че предстои да получат характеристика на ваксината с всичките й показания и противопоказания.

Личните лекари, които имат право на допълнителните 1000 лева, ще ги получат, увери министър Ангелов. Решението ще бъде взето днес, а една от причините за забавянето е, че трябваше да се гласува бюджетът на НЗОК.

Високата смъртност у нас е причинена от факта, че много от заразените имат придружаващи заболявания. Другата причина е самолекуването, разясни здравният министър. Късно потърсената помощ и недоверието в здравната система са също виновни за многото смъртни случаи, допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Да се разкара

Да се разкара

10.12.2020 | 16:27

Просто трябва да се уволни това същество областната, цял ден се опитва да дава интервюта, а за нищо не става.

Отговори
10 2
ПНЧВ

ПНЧВ

10.12.2020 | 16:12

На Налито - Тотев каквото пише, да му се връща по сто. Да ти изсъхнат кокалите на теб на някой счупен стол пред инфекциозна болница. Гаргите да те хапнат за закуска. Аре.

Отговори
7 1
Тотката - Налито е пълно пси хо

Тотката - Налито е пълно пси хо

10.12.2020 | 16:09

Хич не се хабете да му отговаряте на тоя. Той си е пътник и си го знае. Затова е толкова надълбоко пропаднал. За него няма връщане. Душата му отдавна е собственост на дявола.

Отговори
5 1
Ей, Тотев - Нали

Ей, Тотев - Нали

10.12.2020 | 16:07

Аве, ИЗР ОД, ти наистина си патладясал от фиркане и смъркане, ве, псих опат. Как е възможно да се гавриш с тая болест, ве, КР ЕТЕН! Иване, Иване, пълен ДЕГ ЕНЕ РАТ си станал. Не се чуди тогава защо си най-мра зеният човек в Пловдив. Не смееш сам по улиците да излезеш. От джипа направо в бара на Империал и от бара обратно в джипа. Загубил си и малкото човешко, което имаше в себе си. Господ обаче ще ти плати за тия прост отии. Дали с ковид, дали с нещо по-лошо, но за тия неща ще си платиш, п ич. Изр од ията също има някакви граници. А ти толкова си си изпилил мозъка, че прескочи отвъд. Скоро и бърже да си го получиш. Оня отгоре гледа. ИД ИОТ!

Отговори
7 1
...

...

10.12.2020 | 16:05

Не по един кол в газо на невярващите.

Отговори
0 5
При Бог няма прокурорски чадъри и парт.шефове

При Бог няма прокурорски чадъри и парт.шефове

10.12.2020 | 15:13

Ей затова мамин си най-мразеният сопол в Пловдив Ако поне малко вярваше в Бог щеше да знаеш ,че Бог най-мрази да се гавриш с болен човек.В началото твърдеше,че славчо не бил болен,а се прави на герой.Сега гаврите продьлжжават ими мирише на психопатия.Ти си изрод иване.Откровен изрод Вече си алкохолик и наркоман,но смятам,че Бог ще продължи да те наказва.

Отговори
5 0
Елена

Елена

10.12.2020 | 12:45

Няма смисъл от затварянето, защото децата са заедно в Джъмбо, Лидл, Хиполенд, Кауфланд и на Ледената пързалка! Какво ще спечелят от затварянето на детските градини и яслите? Кой ще спасят? Тези служители също имат деца и внуци. Според вас кой ги гледа сега? Напълно безмислена мярка, на фона на това, което виждаме

Отговори
6 6
...

...

10.12.2020 | 16:03

В магазините работят тийнове неосъзнати, нямащи опит и търпящи гаври. Нормалните образовани хора бачкат дистанционно от месеци. И не си водят децата в долнопробните претъпкани с маймуни магазини.

Отговори
4 3
Много

Много

10.12.2020 | 11:15

Неправилно е да търсиш начин да се сравняваш с други държави. Особено като се вземе под внимание българския начин на статистика(пардон стъкмистика)Имам усещането че статистиката се управлява от някъде като се променя броя на тестваните.Истината ще е само една ако цяла България се тества в един и същи ден. Трудно но научно обосновано.

Отговори
9 5
Нали

Нали

10.12.2020 | 11:10

На Марица няма смисъл да им се праща труп за да си променят малко от малко отношението към вируса! Просто Славчо да го сложат на един стол в ъгъла да бърше сополи ще им е достатъчно! Надявм се, ако тръгне да приритва да не го изкарат на стълбите отпред за да си правят новина!

Отговори
2 10
Нали

Нали

10.12.2020 | 11:06

От апелиране няма смисъл! Поставете по един труп на починал от коронавирус на публично място! Хващам се на бас, че коренно ще се промени отношението на простолюдието отказващо да спазва дистанция и търсещо под вола теле за да не се ваксинира!

Отговори
9 12
Какво по-нататък

Какво по-нататък

10.12.2020 | 12:58

Какво по-нататък ве брато, да почнем да забиваме глави на колове ли?

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?